Hlavní obsah

Znalec pozměnil své závěry, souzený muž prý mumií nebyl

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

S devítiletým trestem ve věznici s ostrahou odešel ve středu před polednem od Krajského soudu v Ostravě 39letý Stanislav Drobný. Obžaloba ho vinila z šesti loupeží v letech 2009 a 2010, přičemž si měl tvář v některých případech maskovat obvazy jako mumie.

Foto: Pavel Karban, Právo

Drobný si při příchodu i odchodu ze soudní síně neustále skrýval tvář.

Článek

Soud ho ale na základě tvrzení znalce ve třech případech osvobodil, a to zrovna v těch, kdy měl být pachatel oblečen jako mumie. Nešlo totiž stoprocentně prokázat, že při nich loupil právě Drobný.

Bývalému ostravskému strážníkovi soud prokázal loupeže s nožem v ruce v hernách ve Frýdku-Místku i Havířově a pokus o vyloupení pobočky České spořitelny v Ostravě-Zábřehu.

Z heren si odnesl dohromady necelých 14 tisíc korun. Podle obžaloby loupil také Drobný hned dvakrát v pobočce GE Money Bank v Ostravě-Zábřehu a v herně v Ostravě-Hrabůvce.

Nepodařilo se prokázat, že tyto skutky spáchal obžalovaný, neusvědčili ho ani svědci
mluvčí soudu

V bance si měl přitom vzít v jednom případě jako rukojmí ženu s malým dítětem, ve druhém pak ohrožoval nožem bankovní úřednici. Ta přitom dosud trpí posttraumatickou poruchou. „Nepodařilo se prokázat, že tyto skutky spáchal obžalovaný, neusvědčili ho ani svědci,“ zdůvodnila částečné zproštění obžaloby mluvčí krajského soudu Lucie Böhmová.

Drobného obhájce údajně takový postup očekával. „Protože znalec z oboru biomechaniky u soudu natolik uhnul od svých původních závěrů. Měl určit, zda obžalovaný je tou osobou, která nebyla zcela jasně zachycena na kamerových systémech,“ vysvětlil.

Znalec u soudu: byl to překlep

Znalec totiž v písemném vyhotovení uvedl, že lupičem je Drobný. U soudu se ale omluvil, že to je překlep, a řekl, že nejsou dostatečné podklady k určení totožnosti lupiče. „Nebyl si stoprocentně jist,“ dodal obhájce.

Důvod, proč Drobný loupil, jsou peníze, neboť byl závislý na hracích automatech. U soudu vyšlo ve středu najevo, že k dnešnímu dni dluží přes 1,4 miliónu korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám