Hlavní obsah

Devět měsíců po brutálním napadení se ochrnutý mladík začal hýbat. Rodina je na pokraji sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již devět měsíců bojuje v nemocnici o život 23letý mladík. Toho brutálně napadl útočník ve chvíli, kdy se snažil pomoci jinému člověku. Honza je upoután na lůžko, prodělal operaci a nyní ho čeká nákladná rehabilitace. Rodina se o něj stará z posledních sil.

Foto: Archiv rodiny

Mladík tráví v nemocnici už několik měsíců

Článek

Smutný příběh se začal odehrávat na konci loňského října v pražských Holešovicích. Tam byl Honza osloven mladou ženou s žádostí o pomoc. Jejímu kamarádovi se mělo udělat špatně a potřeboval vodu. Honza neváhal a vyrazil pomoci vodu sehnat. Podle dostupných informací se pro ni chtěl dostat do místního klubu, kam ho však vyhazovač zřejmě nechtěl pustit. Následně byl brutálně napaden.

Detaily případu nechce policie ani rodina zatím zveřejňovat, protože případ ještě není u soudu. Faktem zůstává, že zraněný mladík byl převezen do nemocnice, kde bojoval o život. V lednu policie zveřejnila žádost o pomoc s pátráním po útočníkovi.

Foto: Archiv rodiny

Honza se začal hýbat teprve nedávno

„Kriminalisté zjistili totožnost pachatele a posléze jej zadrželi. Jednalo se o osmadvacetiletého muže. Detektivové podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby pro trestný čin ublížení na zdraví ve třetím odstavci (těžká újma na zdraví), za což může obviněný muž skončit až na osm let za mřížemi,“ řekl Novinkám mluvčí policie Richard Hrdina.

U pražského klubu někdo zbil mladíka, který pomáhal ženě. Bojuje o život už několik měsíců

Krimi

Honzovy prognózy nebyly dobré. Při napadení byl vážně zraněn v oblasti krční páteře. Lékaři vyslovili domněnku, že zřejmě bude ochrnutý na celé tělo a dýchat bude do konce života pomocí přístrojů. Velkou oporu má v rodině. Rodiče i jeho starší bratr se o něj denně starají a jezdí do nemocnice. Čeká ho operace, která by ho zbavila bolesti krční páteře, ale kvůli nemocničním bakteriím byla odložena až po prázdninách.

Foto: Archiv rodiny

Mladík tráví v nemocnici už několik měsíců

„Náš syn je v nemocnici již devátý měsíc po brutálním napadení a vážném poškození na krční páteři, ale nyní bude propuštěn do domácí péče, aby nabral sílu dál bojovat a psychickou svěžest před další operací a pak následnou rehabilitací v lázních v Kladrubech. Cesta je to opravdu dlouhá, nákladná a rozhodně ještě není na konci,“ vylíčila Novinkám matka zraněného Jaroslava Hermanová.

Doplnila, že Honza již dýchá sám bez přístrojů, hýbe rameny, zvedá pravou ruku a otáčí levou. Cítí celé tělo a občas také hýbe prsty na nohou. Jeho povaha sportovce a bojovníka pomalu poráží prognózy lékařů. Čeká jej však ještě náročná cesta rehabilitací.

Lidé pomáhají

S pomocí kamarádky založila matka sbírku na serveru Donio, jejíž cílová částka jsou dva miliony korun. Ve středu bylo vybráno skoro 268 tisíc korun a do konce zbývá 15 dnů.

„Maminka sama je už na pokraji sil, přesto nechtěla ani onu zmíněnou sbírku, protože má dojem, že tím připravuje někoho potřebnějšího o peníze,“ konstatovala kamarádka rodiny s tím, že otec zraněného mezitím přišel o práci.

Foto: Archiv rodiny

Mladý muž v minulosti hojně sportoval

Vybrané peníze budou použity nejen na rehabilitaci, ale také na bezbariérové bydlení. Rodiče chtějí Honzu po propuštění převézt na chalupu, kterou svépomocí již bezbariérově upravili. Byt však takto dostupný nemají.

Jaroslava Hermanová uvítala, že policie dopadla podezřelého z napadení, a poděkovala policii za dobrou spolupráci. Konstatovala, že útočník se k činu přiznal, ale motiv ataku není zcela jasný. „Svého činu lituje, ale nezavolal ani záchranku,“ podotkla Hermanová.

Kačenka z Těrlicka se po nehodě znovu učí hýbat. Pomůže jí sbírka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám