Hlavní obsah

Zloději vysílačkami ruší signál k uzamknutí auta, vůz pak vykradou

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Důkladně zacloumat klikou dveří. To je jediná účinná obrana proti vykradačům aut, kteří s vysílačkou v ruce ruší mobilní signály automobilových imobilizérů, a tak zabrání uzamknutí vozu. Nezabezpečené auto pak pohodlně vykradou. Dvojici takových zlodějů nyní vyšetřuje policie v Brně. Muži ukradli věci za nejméně půl miliónu.

Kriminalista ukazuje, jak funguje blokace uzamčení autaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„S vykradači s vysílačkami, které používají na rušení signálů, se v poslední době roztrhl pytel. Je to dáno nejen snadnou dostupností vysílaček, ale i skutečností, že mnoho vozů už nemá vůbec zámky na klasické klíče. Proto se klasické rozlamováky zámků používají stále méně a na řadu přicházejí vysílačky, které v tomto případě slouží jako rušičky,“ uvádí policista Tomáš Řiháček z Brna.

Jen málokterý řidič zpozoruje, že mu nedala světla vozu signalizaci o jeho uzavření blikáním.
kriminalista

Použití občanské radiostanice, která se dá pořídit v ceně kolem 1500 korun, je velmi jednoduché. Stačí znát správnou frekvenci a dobře se kolem sebe dívat.

„Zloděje prakticky nemáte šanci zpozorovat. Sedí u kávy, ve voze nebo jen tak bloumá nejčastěji po parkovišti velkého nákupního centra nebo také na zaplněném odpočívadle u dálnice. Pak mu stačí jen vystihnout okamžik, kdy řidič od auta odchází a imobilizérem ho zamyká. V tu chvíli zloděj uvede do chodu vysílačku a vlnové frekvence zabrání, aby se auto skutečně uzamklo,” popsal kriminalista.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Radiostanice za několik stokorun, kterou předvádí kriminalista Pavel Řiháček, vydělává vykradačům aut statisíce.

„Jen málokterý řidič zpozoruje, že mu nedala jako obvykle světla vozu signalizaci o jeho uzavření blikáním. A ještě méně řidičů si uzamčení zkontroluje přímo klikou. Když pak řidič auto opustí třeba na záchod či na nákup, je otázka okamžiku než zloděj z vozu sebere vše cenné a zmizí. Ve většině takových případů ještě zloděje jistí kolega, který je někde poblíž ve voze.”

Funguje i přes zeď

Rušení může působit podle síly nabitých baterií a výkonu přístroje až na vzdálenost deset metrů, a jak si policisté vyzkoušeli, účinkuje i přes zeď. Pokud zloděj ví, jakou má naladit frekvenci pro rušení, pak si nemohou být jistá ani auta v ceně například tří či čtyř miliónů korun s bohatou elektronickou výbavou. Na rušivý signál radiostanice za patnáct stovek je i takové auto krátké.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Radiostanice za několik stokorun, kterou předvádí kriminalista Pavel Řiháček, vydělává vykradačům aut statisíce.

Podobně tomu bylo i u zlodějské dvojice, kterou chytili nedávno v Brně. Šlo o dva cizince ze zemí bývalé Jugoslávie. Otrlí zloději ve věku 48 a 43 let rozhodně nebyli žádní nováčci. Oba byli ve svých domovských zemích již několikrát trestáni, mladší z nich, který fungoval ve dvojici jako řidič a hlídač, si dokonce odseděl 15 let za vraždu.

Starší zase měl s Brnem bohaté zkušenosti, neboť ve městě pod Špilberkem zhruba před deseti lety údajně provozoval cukrárnu se zmrzlinou. Sladký krém však zřejmě málo vynášel, a tak se vydával i s komplicem do Brna opakovaně zpět za vykrádáním aut.

„V tuto chvíli mužům, kteří jsou vyšetřováni vazebně, můžeme prokázat 13 krádeží se škodou zhruba půl miliónu korun. Předpokládáme však, že jich bude mnohem víc. Na dalších patnácti krádežích, které mají zřejmě na svědomí, pracujeme,“ doplnil další z policistů Zdeněk Burian.

Střílejí kuličkou do okna

Zloději byli dopadeni díky operativním informacím bezpečnostních služeb z nákupních center, kterým zřejmě dvojice dělala hodně těžkou hlavu. Balkánci mimo „čistého“ vykrádání neuzamčených vozů používali i primitivní prak na ocelové kuličky. Jde v podstatě o prst z gumové rukavice, který se navléká na víčko od plastové láhve, a tak se vystřelí ocelová kulička.

„Nadělá minimálně hluku a intenzita je to taková, že bezpečně rozbije okno u auta, do kterého pak už jen stačí sáhnout pro věc, kterou tam zanechal majitel,“ dodal policista.

Mužům hrozí až pětiletý trest, pokud však škoda přesáhne půl miliónu, mohou za mřížemi strávit až osm let.

Anketa

Kontrolujete přes kliku, zda je vaše auto zamčené?
ano, vždy
65,6 %
většinou ano
19,4 %
ne
15 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 628 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám