Hlavní obsah

Zloděj ukradl na Karvinsku zabezpečovací kabely, horníkům šlo o život

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Nejen stotisícovou škodu, ale především ohrožení životů horníků v podzemí způsobil zloděj, kterého v minulých dnech obvinila karvinská policie. Šestatřicetiletý muž vystavil nebezpečí havíře letos v červenci, kdy vysekal kabely zabezpečovacích systémů a vyřadil je tím z provozu.

Foto: OKD

Ilustrační foto

Článek

O případu informovala v úterý policejní mluvčí Zlatuše Viačková. „Za vinu je mu kladeno, že v červenci u Dolu ČSM odsekl 32 metrů telefonního a datového kabelu,“ řekla mluvčí.

Pachatel tak vyřadil nejenom telefonní linky z podzemních pracovišť, ale také jedenáct binárních čidel pro sledování funkce ventilátorů, 18 čidel pro měření hladiny důlních plynů i tři automatické systémy pro vypínání důlní elektrické sítě při překročení hladiny výbušného důlního plynu metanu.

„Krádeží kabelů vyřadil z činnosti také systém ISI pro sledování jednotlivých horníků při práci v rizikové, takzvané otřesové sloji. Po přerušení muselo být z pracovišť odvoláno celkem deset horníků. Poškozená společnost škodu na odcizení, ale zejména na poškození vyčíslila na bezmála sto tisíc korun,“ dodala mluvčí.

Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody až na šest let. Jde přitom o muže, který byl v minulosti odsouzen už několikrát. „V trestním rejstříku má celkem sedm záznamů, převážně majetkového charakteru,“ sdělila Viačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám