Hlavní obsah

Zlato nebylo zlato. Policie v Ostravě zadržela gang prodejců falešných šperků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dva muže a jednu ženu zadržela policie v Ostravě poté, co opakovaně nabízeli k prodeji šperky s klamavým označením ryzosti. Na podvodníky kriminalisty upozornila jedna z prodejen zlatnictví, kde skupina falešné šperky opakovaně nabízela.

Zadržení podezřelého cizince v prodejněVideo: Policie ČR

 
Článek

Policie se případem začala zabývat poté, co skupina cizinců nabízela šperky s označením jako čtrnáctikarátové zlato v jedné z ostravských prodejen šperků.

„Po prvním realizovaném odkupu pojala majitelka prodejny podezření, že by se mohlo jednat o silně pozlacené šperky, které obsahují zlato pouze na povrchu. Provedla odbornou analýzu vykoupených šperků a rovněž zjišťovala z informačních zdrojů podrobnosti k obdobným objasněným případům z minulosti. Pro potvrzení své teorie realizovala ještě jeden výkup šperků, který potvrdil skutečnost, že se jedná o silně pozlacené šperky, které jsou označeny klamavě značkou ryzosti 585,“ informovala ve středu o případu mluvčí policie Eva Michalíková.

Foto: Policie ČR

Šperky s klamavým označením ryzosti

S cizincem, který šperky prodal, se žena domluvila na další schůzce a zároveň upozornila policisty.

Povrch šperků byl sice pozlacený, ale uvnitř se jednalo o jiný kov
mluvčí policie Eva Michalíková

„Během samotného obchodování došlo k zadržení muže a následně i dalších cizinců, muže a ženy, kteří prodejnu zlatnictví v průběhu čtrnácti dnů postupně navštívili,“ dodala mluvčí s tím, že podvodníci zboží nabízeli i v jiných prodejnách, kde ale neuspěli díky tomu, že provozovny byly vybaveny laboratoří a vysoce odborným personálem.

Trojici zadržených si následně převzali kriminalisté, kteří se celou událostí začali zabývat. Potvrdilo se, že nabízené „zlato“ nebylo zlato.

„Povrch šperků byl sice pozlacený, ale uvnitř se jednalo o jiný kov než deklarovanou klenotnickou slitinu 14karátového zlata,“ dodala mluvčí.

Ve třech případech měla skupina získat za šperky přes 70 tisíc korun, jejich hodnota ale byla podstatně nižší. Muži ve věku 23 a 37 let stejně jako pětadvacetiletá žena byli obviněni z podvodu.

Ověřovat a prověřovat, radí policie

„Ukázalo se, že všechny podezřelé osoby se nějakým způsobem na činech spolupodílely, u nabízení šperků se střídaly. Ke spáchání těchto činů se všichni přiznali,“ dodala mluvčí.

Policie zejména před vánočními svátky upozorňuje na nebezpečí spojená s nákupem levných šperků, například na různých bazarových portálech.

„Před koupí si vždy ověřte jejich pravost u specializovaného prodejce. Také prodejcům zabývajícím se prodejem zlata doporučujeme, aby byli obezřetní a kupovali pouze deklarované šperky anebo se s analýzou obrátili včas na Puncovní úřad nebo specializované prodejny,“ dodala policistka.

Policie rozprášila gang falešných bankéřů. Lidi obrali o 195 milionů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám