Hlavní obsah

Policie rozprášila gang falešných bankéřů. Lidi obrali o 195 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Deset falešných bankéřů čeká ve vazbě na uzavření jedné z největších kauz kybernetické kriminality v Česku. Celkem 803 lidi připravil mezinárodně organizovaný gang o více než 195 milionů korun. Poškození však své peníze s největší pravděpodobností už nikdy neuvidí.

Zadržení falešných bankéřů a domovní prohlídky Video: Policie ČR

 
Článek

Postup podvodníků je notoricky známý. Pro poškozené začal telefonátem výmluvného a přesvědčivého „bankéře“, který v dotyčném vyvolal obavu, že přijde o peníze. Jeho slova nezřídka kdy následně potvrdil „policista“. Sofistikovaná hra, jejíž důvěryhodnost zvyšovala reálná telefonní čísla bank i policie, zobrazující se poškozeným na displeji, vedla k tomu, že vystrašení lidé převáděli své peníze na účty, odkud šly rovnou k pachatelům.

„Poškození lidé byli často vzdělaní, šlo i o zaměstnance bank či policie. Přesto se nechali nachytat,“ zdůraznil šéf vysočinské kriminálky Pavel Kubiš, že nynější informace o případu by měly sloužit lidem jako prevence. „Věc totiž není stále uzavřena, i když v Česku vedeme trestní stíhání. Dosud nebyla podána obžaloba, stále probíhá vyhodnocování důkazů,“ upozornil náměstek ředitele vysočinské policie Pavel Peňáz.

Foto: Policie ČR

Zajištěné peníze

Call centrum sídlilo v ukrajinském Dnipru, tamní policie souběžně rozplétá druhou větev případu. Jeho česká stopa začala v prosinci 2020.

„Zpočátku poškození převáděli peníze na zahraniční účty do Ukrajiny a Ruska. Naše banky však tyto platby začaly rychle vyhodnocovat jako nebezpečné. Zhruba po měsíci tak pachatelé začali oběti navádět k převodu na české účty, které pomáhali legalizovat bílí koně, od nichž pak organizátoři peníze vybírali. Ani to dlouho netrvalo a mezi dubnem a květnem 2021 začalo vkládání do bitcoinmatů,“ popsal bleskové přizpůsobování se obviněných situaci Pavel Peňáz.

Foto: Policie ČR

Domovní prohlídka na Ukrajině

Vysočinští policisté zaregistrovali první případ ve Žďáru nad Sázavou v březnu 2021. Za necelého půl roku už byl ustaven mezinárodní tým. Jeho spolupráci však záhy narušila válka na Ukrajině. „Měli jsme obavy, že to bude konečná,“ vzpomněl kriminalista Kubiš na únor 2022, kdy kolegové z Ukrajiny museli jít bránit Kyjev. „Už v květnu ale znovu nastartovali,“ vyzdvihnul.

Útoky kyberpodvodníků přes internetové vyhledávače sílí, varuje banka

Bezpečnost

Jeden z nejsložitějších případů vyvrcholil pro českou stranu letos 12. dubna, kdy byly v tuzemsku zadrženy čtyři osoby, z toho tři Češi a jeden v Česku dlouhodobě žijící Ukrajinec, na Ukrajině šest osob, s výjimkou jednoho Bělorusa Češi. Šest obviněných z Ukrajiny bylo vydáno do Česka ve dvou termínech, v srpnu a v listopadu. Všichni jsou stíhaní vazebně, čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině a z podvodu.

Kromě 195 milionů korun z vybílených účtů, což se jim podařilo dokonat, se pokusili získat ještě dalších 60 milionů korun. „Nejvyšší škodu způsobili jedné ženě z Prahy, kterou připravili o 2,5 milionu korun. Průměrná škoda se pohybovala kolem čtvrt milionu korun a mnohé poškozené, kteří nyní musí splácet úvěry, to přivedlo do těžké životní situace,“ upozornil kriminalista.

Obvinění v české větvi případu jsou vesměs mladí lidé ve věku od 18 do 29 let, někteří mají za sebou kriminální minulost, například drogovou nebo násilnou trestnou činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám