Hlavní obsah

Zhrzený muž se pokusil uškrtit těhotnou expřítelkyni. Soud mu potvrdil 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pokus o vraždu těhotné krajanky stráví příštích patnáct let Ukrajinec Ivan Kubynec (43) ve vězení. Vrchní soud v Praze ve středu zamítl jeho odvolání. Kubynec si na ženu počkal u nádraží a škrtil ji lanem. U soudu se hájil tím, že se na laně chtěl před ní oběsit, ona se ale do něj omylem zamotala. Soud nepřesvědčil a březnový verdikt hradeckého krajského soudu je tak pravomocný. Součástí trestu je i vyhoštění z republiky na neurčito.

Ivan Kubynec u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný v odvolání opakuje stejné argumenty, které zazněly u soudu prvního stupně a se kterými se již nalézací soud vypořádal,“ uvedl soudce-zpravodaj Petr Hovorka, který zdůraznil, že kvalita a kvantita důkazních prostředků je v tomto případě mimořádná. „Důkazní situace je zcela jasná. Jeho vysvětlení situace, že se poškozená zamotala sama krkem do lana, je absurdní,“ konstatoval soudce.

Kubynec, který se v ČR živil jako zedník, si počkal na těhotnou bývalou přítelkyni (35) loni v září v Potštejně na Rychnovsku u vlakového nádraží a odtáhl ji mimo cestu.

Počkal si na těhotnou expřítelkyni a pak ji škrtil lanem. Hrozí mu až výjimečný trest

Krimi

Podle spisu se na ženu vrhl, prsty jí roztáhl ústa a snažil se jí do pusy strčit roubík z ručníku, klekl jí na hruď, lano jí omotal třikrát kolem krku, škrtil ji několik minut a opakoval jí, že zemře.

Zasáhli dva chlapci

Žena přežila jednak díky aktivní obraně a jednak díky dvěma kolemjdoucím mladistvým chlapcům, kteří do útoku zasáhli a Kubynce ze ženy shodili. Kubynec pak z místa činu utekl a odjel autem do Hradce Králové. Moc dlouho ale na útěku nebyl, protože v Hradci vrazil autem do taxíku. Policie na místě zjistila nejen, že nemá ani jeden doklad k řízení auta, má v sobě 2,5 promile alkoholu, ale především, že jde o podezřelého z Potštejna.

Kubynec u hlavního líčení nepopíral, že na ženu čekal, ani že měl s sebou lano. Soudu se ale snažil vysvětlit, že ženě nechtěl ublížit, lano si prý připravil proto, že pokud by se mu nepodařilo bývalou přítelkyni přesvědčit, aby se k němu vrátila, tak se oběsí. Podle Kubynce se ale situace zvrtla.

„Když mě viděla, řekla mi, že spolu už nikdy nebudeme. Řekl jsem jí, že si tu vezmu život. Začali jsme se hádat,“ vysvětloval u hlavního líčení obžalovaný. „Měl jsem lano na ruce. Ona mi ho začala vytrhávat a začali jsme se prát. S tím lanem se pak skutálela ze silnice. Jak se kutálela, tak se do něj zamotala. Já jsem na ni spadl. Měl jsem strach, a tak jsem začal to lano sundávat. Tím, jak jsem ho sundával, tak se zatáhlo. V tu chvíli přišli svědci,“ vysvětloval.

Obhájce: Kdyby chtěl, udělal by to jinak

Kubyncův obhájce v odvolání soudu navrhoval skutek překvalifikovat na vydírání nebo pokus o ublížení na zdraví. „Kdyby chtěl, tak těch možností dopustit se na poškozené nějakého násilí měl podstatně víc,“ prohlásil obhájce.

„Nechtěl jsem jí ublížit, chtěl jsem jenom, aby mi vrátila peníze,“ prohlásil ve středu Kubynec. Poškozené totiž údajně půjčil tři tisíce dolarů. „Řekla mi, že pokud ji opravdu miluji, tak s sebou přinesu něco, čím spáchám sebevraždu. Ona že přinese ty peníze. Pak ale řekla, že mi peníze nepřinese,“ dodal.

Už nalézací soud ale jeho obhajobu označil až jako absurdní. Kubynec na ženu během napadení mimo jiné řval: „Když nebudeš moje, nebudeš ničí!“ Dlouhodobě ji také citově vydíral, stalkoval ji. V den útoku jí například celkem 153× volal.

I ve dnech předcházejících útoku ji neustále pronásledoval, tajně si ji fotil. Jejich několikaměsíční románek přitom zřejmě skončil už na Ukrajině. V Čechách, kam poškozená utekla po napadení země Ruskem, už milostný vztah podle ní nenavázali.

Jen slaboch bije ženu a vynucuje si lásku, řekl soudce a poslal muže na 15 let do vězení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám