Hlavní obsah

Jen slaboch bije ženu a vynucuje si lásku, řekl soudce a poslal muže na 15 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K 15 letům vězení a vyhoštění z České republiky odsoudil Krajský soud v Hradci Králové Ukrajince Ivana Kubynece (43). Uznal ho vinným, že se loni v září pokusil zavraždit bývalou přítelkyni. Od jisté smrti uškrcením ji zachránil náhodný svědek. Rozsudek není pravomocný, neboť obžalovaný si ihned v soudní síni podal odvolání. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

Obžalovaný z pokusu o vraždu.Video: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

K činu došlo loni 10. září nedaleko nádraží v Potštejně na Rychnovsku. Cizinec si na ženu, o níž věděl, že je těhotná, počkal, když šla z práce na vlak. Odtáhl ji mimo cestu a tam ji začal škrtit lanem, které si přinesl. Naštěstí ženu nezabil, ale bylo to jen proto, že se na místě objevili další lidé a on se dal na útěk.

Podle předsedy trestního senátu Miroslava Veselského panuje v této mimořádně závažné kauze jednoznačná důkazní situace a o vině pachatele není pochyb.

Znalci u Kubynece prokázali histrionskou povahu. „Jedná se o osobu, která navenek silně projevuje své city, chová se násilně, agresivně, není schopen ovládnout emoce,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Takoví lidé záměrně zkreslují realitu. Současně se podle znaleckého posudku obžalovaný v době činu nacházel ve stavu přechodného nezvládnutého afektu. Kdyby mu poškozená slíbila, že spolu budou žít, tak se nic nestalo. Ale chystal se i na variantu, že ho odmítne. A ta skutečně nastala.

Po hádce sokovi probodl srdce, dostal 14,5 roku

Krimi

„Nemáme jakékoli pochybnosti, i když od samého počátku obžalovaný kategoricky popírá vinu. Prakticky ve všem ale lhal ve snaze vyvinit se. Své jednání se snažil bagatelizovat,“ pokračoval soudce a mimo jiné poukázal na skutečnost, že se obžalovaný soudu snažil například vnutit myšlenku, že lano si kolem krku ovázala poškozená sama.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ve vězení by měl Ivan Kubynec strávit 15 let, pak bude vyhoštěn z České republiky.

Podle názoru trestního senátu je nepochybné, že obžalovaný od počátku svůj čin plánoval a měl v úmyslu poškozenou ze světa sprovodit. Dokládají to i jeho slova v průběhu napadení, když mimo jiné křičel: „Když nebudeš moje, tak nebudeš ničí.“

„Nezaznamenali jsme žádnou polehčující okolnost. Snad jen dosavadní bezúhonný život. Ale způsob, jakým poškozenou dlouhodobě stalkoval, jak se ji snažil ovlivňovat, o řádném životě úplně nesvědčí. Navíc nevíme nic o chování obžalovaného na Ukrajině. Negativně také vnímáme jeho velmi nekritický a bagatelizující přístup,“ pokračoval soudce Veselský.

„Jsem přesvědčen, že jen slaboch bije slabší ženu a silou si vynucuje lásku. I když takové jednání může být v určité kultuře normou, nemůžeme se s tím ztotožnit a akceptovat ho. Kdo chce žít na území naší republiky, musí dodržovat její zákony,“ dodal předseda senátu.

Dvě vraždy a sebevražda ve Valašském Meziříčí: Otce, matku a dceru našli mrtvé

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám