Hlavní obsah

Počkal si na těhotnou expřítelkyni a pak ji škrtil lanem. Hrozí mu až výjimečný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až výjimečný trest hrozí Ivanu Kubynecovi (43) z Ukrajiny. Loni v září se podle obžaloby pokusil zavraždit bývalou přítelkyni (34). I přesto, že věděl, že je těhotná. Případ projednává od středy Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ivan Kubynec se u soudu v Hradci Králové zpovídá z pokusu o vraždu.

Článek

Na ženu si dosud netrestaný cizinec, který v Čechách pracoval jako zedník, počkal loni v září u vlakového nádraží v Potštejně na Rychnovsku. Odtáhl ji mimo cestu a tam ji začal škrtit lanem, které si přinesl.

„V tu chvíli šli na vlak dva mladiství chlapci, kteří uslyšeli zoufalý křik ženy. Starší do sedícího muže na ženě s omotaným lanem kolem krku strčil, až z ní muž spadl. Útočník poté z místa odjel autem pryč. Přitom narazil do protijedoucího auta. Druhý chlapec mezitím volal na linku 158,“ popsala tehdy průběh napadení policejní mluvčí.

Už po necelých čtyřech hodinách byl pravděpodobný pachatel dopaden. Když totiž v Hradci Králové narazil řidič Škody Octavia do vozu taxislužby, neměl řidič škodovky ani jeden doklad potřebný k řízení vozidla.

Těhotnou ženu na Rychnovsku škrtil lanem, zachránili ji dva mladíci

Krimi

Přesto policisté rychle zjistili, že se jedná o muže, po kterém se pátrá v souvislosti s případem z Potštejna. V tu chvíli měl v sobě 2,5 promile.

Podle obžaloby měl Kubynec v úmyslu ženu usmrtit. V průběhu útoku jí to i několikrát řekl. Navíc o tom, že bylo vše předem připravené, svědčí i to, že si přinesl lano a starý hadr coby roubík. Tím se ji snažil umlčet poté, co ji odtáhl do prostoru vedle cesty a srazil ji tu na zem.

„Připravené lano jí třikrát omotal kolem krku. Zaklekl ji na hrudi a lanem ji škrtil po dobu několika minut,“ uvedla žalobkyně Lenka Faltusová.

I přesto, že událost popsala poškozená i svědci, vinen se Kubynec necítí. Vše prý mělo jiný průběh. Obžalovaný nepopírá, že na ženu čekal, ale lano prý měl pro sebe. Ji usmrtit nechtěl.

Obžalovaný: Lano se zamotalo samo

„Když mě viděla, řekla mi, že spolu už nikdy nebudeme. Řekl jsem jí, že si tu vezmu život. Začali jsme se hádat,“ vysvětloval obžalovaný svou verzi.

„Měl jsem lano na ruce. Ona mi ho začala vytrhávat a začali jsme se prát. S tím lanem se pak skutálela ze silnice. Jak se kutálela, tak se do něj zamotala. Já jsem na ni spadl. Měl jsem strach, a tak jsem začal to lano sundávat. Tím, jak jsem ho sundával, tak se zatáhlo. V tu chvíli přišli svědci,“ vysvětloval obžalovaný, který v den útoku už od rána poškozené telefonoval. Celkem 153krát.

I v předchozích dnech ji neustále pronásledoval, tajně si ji fotil. Jejich několikaměsíční románek přitom zřejmě skončil už na Ukrajině. V Čechách, kam poškozená utekla po napadení země Ruskem, už milostný vztah podle ní nenavázali.

Měla strach o život

„Kdyby ti dva kluci nepřišli, tak by mě usmrtil. Také jsem měla na krku dřevěný křížek. Asi i ten mi zachránil život. Bála jsem se o život. Když stahoval to lano, myslím, že to dělal vší silou. Moc si to nepamatuju, ale opakoval, že zemřu,“ uvedla poškozená, která přišla osobně i přesto, že má v pátek termín porodu.

S psychickými následky útoku se nevyrovnala dodnes. „Stále nemůžu pořádně spát. Když jdu z práce, neustále se ohlížím,“ uvedla.

Soud by měl pokračovat i ve čtvrtek.

Násilník odvezl ženu v Jihlavě na odlehlé místo. Tam po ní chtěl sex

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám