Hlavní obsah

Podvodná volání z Ukrajiny vysála Čechům miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva roky fungovala na několika místech východoukrajinského města Dnipro fiktivní call centra, odkud měli najatí Češi podvodnými telefonáty připravit své krajany v Česku o desítky milionů korun. Peníze údajně končily u bosse tamní zločinecké organizace. Tu se podle informací Práva podařilo nyní rozprášit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Výsledkem společné práce českých a ukrajinských detektivů je zatčení několika podezřelých na území obou států.

Jak Právo zjistilo, podvodníci fungovali od března 2021 do loňského listopadu, tedy i v době, kdy se země zmítala ve válce a město Dnipro se několikrát ocitlo pod palbou ruských raket.

Mezi poškozenými jsou i známé české osobnosti. Jde například o rodinu někdejšího vysoce postaveného člena vlády.

Podvodníci zkoušejí vysát účet přes telefon, varovala Česká spořitelna

Bezpečnost

„Mohu potvrdit, že v této věci bylo 12. dubna zahájeno trestní stíhání deseti fyzických osob. Z dosavadního prověřování a vyšetřování vyplývá, že svým jednáním mohly naplnit skutkovou podstatu zločinu podvodu a zločinu účasti na organizované zločinecké skupině,“ sdělil v pátek Právu Aleš Cimbala, mluvčí pražského městského státního zastupitelství.

Všem obviněným hrozí až desetiletý kriminál.

Fiktivní bankéři

Mluvčí žalobců řekl, že poškození byli kontaktováni fiktivními bankéři s tím, že jejich konta napadli hackeři a je nezbytné, aby své peníze převedli na jiné, údajně zabezpečené účty.

„Takzvaní navolávači kontaktovali poškozené s legendou, že jsou pracovníci banky, a lživě je informovali, že jejich účty napadli podvodníci a že je třeba peníze neprodleně převést na jiný, bezpečný účet či je vložit do speciálních bitcoinových bankomatů,“ uvedl zdroj, který se podílel na vyšetřování případu.

Podle něj věrohodnost instrukcí ještě zvyšovali tím, že poškozeným následně zavolal člověk, který se vydával za policistu, a potvrdil, že jsou jejich peníze na kontě skutečně v ohrožení.

„Obvinění používali k podvodným telefonátům metodu takzvaného spoofingu, která umožňuje, že se telefonní číslo volajícího jeví být telefonním číslem skutečného uživatele, v tomto případě banky a policie. Pro podporu své legendy navíc osloveným lidem zasílali přes aplikaci WhatsApp fotografii své fiktivní zaměstnanecké karty a různé dokumenty opatřené logem banky,“ doplnil zdroj.

Podvodných volání z ciziny přibývá

Bezpečnost

„Ze strany obviněných se mělo jednat o 300 dílčích útoků a způsobená škoda přesahuje částku 65 milionů korun. Počet poškozených ale ještě může narůst a škoda se navýšit, neboť celkem policisté prověřovali přes 490 případů s přibližnou škodou přesahující sto milionů,“ doplnil Cimbala.

Právě přeshraniční prvek podle něj rozkrývání případu značně ztěžoval.

Blíže se Cimbala nechtěl k věci vyjadřovat. „S ohledem na to, že přípravné řízení je neveřejné, nelze sdělovat bližší podrobnosti,“ vysvětlil mluvčí. Pouze potvrdil, že na čtyři podezřelé podal dozorující státní zástupce návrh na vzetí do vazby.

Zapojili se i našinci

Podle šetření ukrajinské policie končil veškerý výnos z trestné činnosti v rukou hlavního organizátora Dmitra K. (32), který následně peníze přerozděloval mezi podřízené. Čeští navolávači si přišli na stovky tisíc korun. Vyšetřovatelé také zmínili, že skupina se vyznačovala přísným dodržováním pravidel včetně naprostého utajení činnosti a jasnou hierarchií.

Detektivové zjistili, že Dmitro K. měl k ruce dva blízké spolupracovníky, jednoho Čecha z Domažlicka a jednoho Ukrajince, kteří do callcenter nabírali lidi z Česka a zajišťovali tak jejich chod.

„Byli vedoucími činiteli v rámci zločinecké struktury, faktickými nadřízenými řadovým navolávajícím, které kontrolovali a radili jim i v průběhu telefonátu, jak postupovat, aby člověka na druhé straně linky úspěšně zmanipulovali,“ konstatovali kriminalisté.

Muž slepě plnil pokyny po telefonu. Vzal úvěr, vybral peníze a vložil je do kryptoměn

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám