Hlavní obsah

Žena z Ostravy nechala své dítě v Africe

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA/PRETORIA

U úplně cizích lidí na pláži v Jihoafrické republice nechala koncem března dvaačtyřicetiletá žena z Ostravy svého sedmiletého syna. Po J. V. z Ostravy-Radvanic, kterou česká policie podezírá z několika podvodů spáchaných na severní Moravě, nyní bude pátrat Interpol.

Článek

Dítě již bylo na náklady českého ministerstva zahraničí přepraveno zpět do vlasti. Otec je ve výkonu trestu, a tak chlapec asi skončí v dětském domově. Žena vycestovala z Jihoafrické republiky ve druhé polovině března bez svého dítěte a od té doby o sobě nedala vědět.

"Z dosavadních informací je zřejmé, že matka svého chlapce zanechala u zcela cizích lidí. Tvrdila, že odjíždí, protože si potřebuje vyzvednout peníze. Údajně měla odcestovat do Amsterodamu. Své dítě si měla vyzvednout koncem března. To se ale nestalo," uvedla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Česká ambasáda v jihoafrické Pretorii odmítá poskytovat k neobvyklému případu informace. "Veškeré informace týkající se toho, jak bylo u nás o dítě postaráno, vám podá tiskový odbor ministerstva zahraničí," řekl Právu zástupce velvyslance Miroslav Píša.

Ministerstvo je však na informace velmi skoupé. Pouze sdělilo, že chlapec již byl přepraven do České republiky. "Mohu vám potvrdit snad jen to, že jakmile chlapec přistál v Praze, čekaly na něj orgány sociální péče," řekl Richard Krpač. "Možná vám připadá, že jsme příliš opatrní, ale k případu opravdu nelze nic dalšího říct. Naše informační politika je v tomto ohledu nesmírně striktní," dodal Krpáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám