Hlavní obsah

Podvodník z důvěřivé ženy vylákal 140 tisíc, na síti se vydával za vojenského lékaře

Právo, alf
Kroměříž

Podvodně vylákat 140 tisíc korun přes sociální sítě a e-mailovou poštu se podařilo přesvědčivému nepoctivci, po jehož identitě nyní pátrají kroměřížští kriminalisté.

Foto: archív NÚV

Ilustrační foto

Článek

Koncem listopadu loňského roku se podle policistů seznámila jednašedesátiletá žena z Kroměřížska na sociální síti s neznámým mužem údajně z Kanady. Komunikovali spolu v angličtině a intenzivně si dopisovali přes sociální síť a e-mail.

„Muž o sobě tvrdil, že je vojenským lékařem na zahraniční misi. Velmi si spolu rozuměli a žena mu postupně začala důvěřovat. Po nějaké době se dohodli, že ji navštíví v České republice,“ přiblížila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Podvodník tvrdil, že si podal žádost o dovolenou, a po ženě chtěl, zda by mohla jeho žádost podpořit e-mailem na jejich velitelství. „Jakmile tak učinila, přišla jí odpověď, že muži dovolenou udělí, ale musí zaplatit poplatek,“ pokračovala mluvčí.

Po 140 tisících odmítla dál platit

Žena o tomto poplatku informovala svého internetového přítele. Ten jí slíbil, že vrátí peníze hned, jak dorazí do České republiky. Následně ji e-mailem oslovil údajný vojenský právník, který požadoval zaplacení poplatku ve výši přes patnáct tisíc korun.

„Pod vidinou setkání s přítelem peníze do zahraničí odeslala. Během několika dní a měsíců ji pak právník několikrát kontaktoval a požadoval další a další poplatky v řádech tisíců,“ konstatovala Kyšnerová s tím, že tímto způsobem žena přišla o bezmála 140 tisíc korun.

Když žádosti o další poplatky neustávaly, odmítla další peníze zasílat a naopak začala muže podezírat z podvodu. V týdnu proto případ oznámila na policii. Po dopadení hrozí podvodníkovi až pět let vězení.

„Pokud chybí fyzický či vizuální kontakt, nikdy nemůžeme vědět, zda osoba, se kterou komunikujeme, nevystupuje pod falešnou identitou. Může se totiž jednat o osobu, která chce nějakým způsobem ublížit,“ upozornila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám