Hlavní obsah

Žena z Novojičínska poslala statisíce údajnému agentovi OSN. Navzdory varování banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další těžko uvěřitelný případ podvodu, jehož obětí se stala pětašedesátiletá žena z Novojičínska, vyšetřuje policie. Šokující na případu je, že oběť neznámému podvodníkovi poslala peníze, přestože ji před tím varovala banka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedla mluvčí policie Pavla Procházková, ženu přes internet oslovil muž, který se představil jako sedmašedesátiletý Havel Badruna a napovídal jí, že v dětství přišel o rodiče a musel se odstěhovat ke svému strýci do Argentiny.

Stal se prý chirurgem a v současné době je již třetím rokem na mírové misi OSN v Jemenu.

„Možná právě na základě tohoto příběhu si získal důvěru seniorky. Když jí pak sdělil, že by přijel na měsíc do České republiky a zažádal by si zde o důchod, aby spolu mohli žít, začal celý jeho nekalý plán nabírat na obrátkách,“ uvedla mluvčí.

Seniorka z Olomouce uvěřila, že má napadený účet. Přišla o úspory

Krimi

Nejprve ženu poprosil, aby napsala e-mail s žádostí o jeho propustku domů do Česka, a to na jím uváděnou e-mailovou adresu.

„To učinila a přišla jí odpověď, jak sama uvedla, od jistého Antonia Guterrése (jméno generálního tajemníka OSN - pozn. aut.),“ sdělila Procházková.

„Ta zněla, že dovolená bude jejímu milému schválena, ale pouze po zaplacení asi 160 tisíc korun, které pokryjí náklady na lékařovu měsíční nepřítomnost. A tak se vydala do banky, aby si sjednala půjčku,“ dodala.

Když však pracovníci banky zjistili, že žena neví, kam peníze posílá, upozornili ji, že se pravděpodobně stala obětí podvodu a že celou událost prošetří a ozvou se jí.

O tom samozřejmě informovala svého fiktivního přítele Havla, který ji ujistil, že se o podvod nejedná a že teď akorát vyzradila číslo bankovního účtu jednoho z agentů OSN.

„Když se do týdne nikdo z banky neozval, tak i přes varování v bance vybrala část svých úspor a vložila je na Havlem požadovaný účet,“ dodala mluvčí.

Žena poslala peníze i na účet dalšího „agenta“

To ale není všechno - následně ženě přišla instrukce, aby zaslala další částku 190 tisíc korun.

„Jako hlavní chirurg totiž musel Havel letět soukromým tryskáčem, aby byla zajištěna jeho bezpečnost,“ uvedla Procházková.

„Tak žena vybrala zbytek svých naspořených peněz a opět je poslala dle Havlových instrukcí na další bankovní účet. Ten pro změnu patřil opět jí neznámému člověku, kterého však poškozená považovala za dalšího z agentů OSN,“ doplnila.

Když nadešel den, kdy mělo konečně dojít k osobnímu setkání, zkusil to Havel potřetí.

„Tentokrát měl být zadržen celníky na letišti v Jemenu, a to z důvodu nelegální přepravy sloního klu. Aby byl propuštěn, bylo nutné poslat 12 tisíc eur (292 tisíc korun). To už ale ženě přišlo podivné a vydala se na policii s dotazem, zda se nemůže jednat o podvod. To jí bylo policisty potvrzeno, a tak žena zjistila, že přišla o 350 tisíc korun,“ dodala Procházková.

Novojičínští policisté případ vyšetřují a pokoušejí se najít podezřelého majitele účtu. Zároveň varují veřejnost před podobnými triky podvodníků.

„Abyste se nestali obětí takového jednání, vždy pečlivě zvažte, komu na sociálních sítích odpovíte. Pokud již s někým takovým komunikujete, buďte obezřetní. Většinou totiž tito lidé vydrží komunikovat i měsíce a teprve po získání důvěry přijde požadavek na zaslání peněz,“ uzavřela mluvčí.

Sliboval společnou budoucnost a seniorka mu poslala půl milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám