Hlavní obsah

Sliboval společnou budoucnost a seniorka mu poslala půl milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do již pořádně dlouhé řady lidí podvedených na základě smyšlených historek se nově zařadila 77letá seniorka z Olomoucka. Ta uvěřila slibům o společné budoucnosti s údajným ředitelem lodní společnosti, ale sen se rozplynul, a nakonec přišla o více než půl milionu korun. Mohlo to být ještě více, kdyby nezasáhla rodina.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„V průběhu loňského léta si seniorka začala prostřednictvím aplikace určené k bezplatnému zasílání zpráv dopisovat s cizincem, který se vydával za ředitele lodní společnosti. Po krátké době ženě nasliboval společnou budoucnost a požádal ji, zdali by si k ní mohl zaslat kufr,“ sdělila Novinkám policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Žena podle ní souhlasila, načež od muže obdržela fotku zavazadla spolu s podacím lístkem přepravní společnosti. Přepravce ji krátce nato kontaktoval s požadavkem úhrady několika tisíců eur, aby jí mohl být kufr doručen.

„Důvěřivá žena neváhala a ze svého konta postupně odeslala více než osmnáct tisíc eur (zhruba 440 tisíc korun – pozn. red.). Jelikož nedisponovala dostatečnou finanční rezervou, sjednala si u své banky půjčku. Virtuální přítel se dušoval, že jí všechny peníze později vrátí s tím, že teď to není možné, protože je na lodi směřující do Austrálie,“ konstatovala mluvčí.

Zmanipulovaná seniorka spěchala do Ostravy poslat úspory podvodníkům. Ti jí dokonce zavolali taxi

Krimi

Letos v červenci obdržela seniorka opět od přepravní společnosti e-mail, v němž byla vyzývána k úhradě dalších různých poplatků. V případě nezaplacení přepravní společnost hrozila předáním kufru vládě.

„I přesto, že žena uhradila během letních prázdnin ještě sto tisíc korun, požadavky na zaplacení dalších poplatků nebraly konce. Do hry však vstoupila její rodina, která po náhodném zjištění, že je něco v nepořádku, odkázala nešťastnici na policii. I tak podvodník připravil ženu o více jak půl milionu korun,“ doplnila Vaňharová.

Policisté podle ní případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Naletěla reklamě se známou tváří, přišla o 700 tisíc

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám