Hlavní obsah

Žena uvěřila podvodníkům, na ulici dala neznámým mužům miliony své kamarádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O bezmála tři miliony korun připravila svou kamarádku žena (61) z Olomouce. Peníze převedla z jejího účtu na svůj, pak je vybrala a ve dvou případech předala na ulici neznámým mužům. Naletěla podvodníkům, kteří jí tvrdili, že jen pokud bude naslouchat jejich pokynům, může napravit napadení jejího účtu, k němuž údajně došlo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právo ve čtvrtek o případu z Olomouce informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová. Koncem ledna podle ní žena přijala telefonát od muže, který se jí představil jako příslušník cizinecké policie.

„V krátkosti jí položil několik otázek v souvislosti s tím, zdali někomu v minulosti nesdělila přihlašovací údaje ke svému internetovému bankovnictví. Poté hovor ukončil se sdělením, že má očekávat telefonát od pracovnice banky,“ uvedla mluvčí.

Údajná pracovnice banky ženu skutečně záhy kontaktovala s oznámením o napadení jejího bankovního účtu. Zároveň se jí nabídla, že jí pomůže situaci napravit. Volající po ženě požadovala nahlášení údajů jak k internetovému bankovnictví, tak i k její osobě.

Známý podvod s bankéřem. Ženy z Prahy přišly o čtyři miliony

Krimi

„Důvěřivá žena požadavku vyhověla a poté pod legendou převodu peněz ze svého účtu na bezpečné místo potvrdila provedení tří transakcí v hodnotě 150 000 korun. Patrně pro neúspěšně provedenou bankovní operaci však peníze z účtu neodešly,“ konstatovala Vaňharová.

V manipulaci ženy podle ní pokračoval během následujících hovorů další domnělý policista, který se ve volání střídal s bankovní pracovnicí. Podvodníci využili toho, že měla žena dispoziční právo i k účtu své kamarádky.

„Přiměli ji, aby z jejího účtu převedla na své konto téměř tři miliony korun. Podle instrukcí se o pár dnů později vydala do své banky nacházející se v olomouckém obchodním centru. Ze svého účtu vybrala téměř dva miliony korun, se kterými zamířila před budovu nákupního domu. Na ulici, u jednoho z přechodů pro chodce, předala pod rouškou tmy celý obnos cizímu muži. Peníze mu vydala až poté, co jí sdělil předem smluvené bezpečnostní heslo, které si dojednala s volající bankovní úřednicí,“ uvedla mluvčí.

Muž z Prostějovska poslal tři čtvrtě milionu, bagr z Německa nedorazil

Krimi

Následující den podle ní přijala žena od domnělé pracovnice banky uklidňující telefonát, během kterého se dozvěděla, že předané peníze jsou uloženy v pořádku v bance. Současně ji volající seznámila s dalším postupem, který obnášel výběr zbylého milionu korun s následným předáním cizí osobě.

„Celá situace proběhla totožně jako předchozího dne, pouze s rozdílem, že finanční obnos odevzdala, podle svých slov, jinému muži. I tomu peníze poskytla až poté, co vyslovil heslo,“ podotkla Vaňharová.

S celým příběhem a tušením, že se stala obětí podvodníků, se oklamaná žena nakonec obrátila na olomoucké kriminalisty. Ti případ prověřují pro podezření ze spáchání zločinu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

„Upozorňujeme občany, aby nereagovali na telefonní hovory, e-maily či zprávy, ve kterých se je snaží bankovní úředník nebo policista vmanipulovat do situace, že jsou jejich peníze v ohrožení. Rovněž na všechny apelujeme, aby nesdělovali cizím osobám údaje ke svému internetovému bankovnictví či platební kartě,“ dodala policejní mluvčí.

Pojišťovací poradkyně obrala klienty o sedm milionů, peníze prohrála v automatech

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám