Hlavní obsah

Žena odsouzená za pokus o vraždu svých dětí zemřela ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Z dosud neznámých příčin zemřela v noci na neděli ve Vazební věznici v Hradci Králové devětatřicetiletá žena. Podle informací Práva jde o Marii Markovou z České Třebové, kterou v polovině letošního května nepravomocně odsoudil senát hradeckého Krajského soudu k šestiletému vězení za to, že se pokusila zavraždit své dva syny ve věku 13 a 9 let, a poté i sebe.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaná Marie Marková v soudní síni.

Článek

Příčiny její smrti ve věznici objasní až nařízená pitva. "Podle prvotního ohledání to vypadalo jako přirozené úmrtí. Výsledky pitvy zatím nemáme,“ sdělil mluvčí věznice Václav Kárník.

Za pokusem o vraždu synů stály složité poměry, v nichž se nacházelo její manželství, a Marková z nich volila východisko v takzvané rozšířené sebevraždě, kdy se chtěla zabít spolu s těmi, kteří jí byli nejbližší.

Šestiletý trest pro Markovou byl přitom mírný. Hrozila jí sazba 12 až 15 let, a vzhledem k tomu, že se šlo o útok proti dvěma nezletilým, za jistých podmínek by přicházel v úvahu i trest výjimečný.

Sama státní zástupkyně Lenka Faltusová však u soudu připustila, že takový trest by byl vzhledem k okolnostem případu a osobnosti obžalované nepřiměřeně přísný. Navrhla proto vězení v délce osm až devět let, soudci byli nakonec ještě mírnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám