Hlavní obsah

Žena novorozence ubodala nůžkami na nehty, u soudu odmítla vypovídat

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nepochopitelný případ vraždy novorozeného dítěte rozplétá od středy Krajský soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedla 30letá žena z Krnova, která loni v srpnu ubodala po utajovaném porodu své dítě nůžkami na nehty. Potom ho zastlala do válendy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovanou do jednací síně krajského soudu.

Článek

Případ loni v létě šokoval všechny, kteří mladou ženu znali. V minulosti pracovala mimo jiné jako barmanka v místním hudebním klubu, poté zkusila podnikat a provozovala restauraci. Podnikání se jí ale nedařilo, a tak ho po několika letech ukončila a zůstaly jí velké dluhy. Spolu s přítelem vychovávala dceru, která již chodí do školy.

Na začátku minulého roku zjistila, že je podruhé těhotná. Před svým okolím to začala tajit, nesvěřila se ani svému příteli a nenavštívila ani lékaře. Když jí kriminalisté při výslechu kladli otázky, aby své počínání vysvětlila, nejčastější odpovědí bylo slovo nevím.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U soudu žena odmítla vypovídat, a tak soudce pouze přečetl protokol z výslechu u policie. Při něm obžalovaná tvrdila, že porod přišel náhle. „Seběhlo se to velmi rychle,“ řekla policistům. Rodit začala v nočních hodinách, v domě v tu dobu spali i její příbuzní a vedle ní na posteli spala její dcerka. „Měla jsem velké bolesti, ale byla jsem potichu. Nechtěla jsem nikoho vzbudit,“ řekla při výslechu.

Podle svých slov měla v úmyslu dítě porodit bez cizí pomoci a až poté jej zavézt do porodnice. Když se pak narodilo, byla prý tak zesláblá, že to nezvládla. „Chtěla jsem si ještě chvíli odpočinout a pak ho odvézt,“ řekla při svém výslechu.

Dcera zavolala sanitku

Kriminalisté jsou ale přesvědčeni, že žena vraždu novorozence plánovala, prý pro to svědčí všechny okolnosti. Dítě se narodilo zdravé, žena ho ale ubodala nůžkami. Potom ho ukryla do postele. Když malá dcerka ráno zjistila, že maminka krvácí, zavolala sanitku. Na místo poté dorazili i policisté, kteří v posteli našli zastlané zavražděné dítě.

Na dotaz, jak si vysvětluje rozsáhlá bodná poranění, která vedla ke smrti dítěte, nedokázala žena při svém výslechu odpovědět a jenom krčila rameny.

Případ je o to otřesnější, že v Krnově v té době už fungoval takzvaný babybox, kde mohla žena své novorozené dítě odložit, aniž by jí za to hrozil jakýkoliv postih.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců, v následujících dnech by mohl být vynesen rozsudek. Vzhledem k tomu, že vraždu podle zjištění policie dopředu plánovala a nedopustila se jí tedy v psychickém rozrušení vyvolaném porodem, jí hrozí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám