Hlavní obsah

Zastal se napadené, skončil se zlomenou čelistí

Hulín

Několik týdnů se musel potýkat s následky vážného zranění muž, jenž se přimotal do konfliktu větší skupinky lidí a zastal se jedné z dívek, která dostala ránu pěstí. Jeden z účastníků strkanice, mladistvý student, totiž muže udeřil pěstí do obličeje. Výsledkem byla pro napadeného nadvakrát zlomená čelist a pro útočníka podmínka.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo předloni v Hulíně v polovině letních prázdnin. V parku za budovou místní základní školy vedle koupaliště se večer sešla skupinka více než deseti lidí, z nichž někteří se do sebe začali pouštět nejprve slovně a pak i pěstmi.

Muž, který se do potyček nezapojoval, si všiml, že pěstí dostala i jedna z dívek. Chytil proto jednoho z účastníků strkanice za ruku, aby situaci zklidnil.

„V ten okamžik přistoupil k poškozenému zezadu mladistvý a zákeřně poškozeného bez předchozího varování úmyslně udeřil jedním prudkým úderem pěstí pravé ruky do levé spodní čelisti, čímž způsobil poškozenému zranění spočívající ve dvojité zlomenině dolní čelisti s poraněním trojklaného nervu,“ stojí v listopadovém rozsudku Krajského soudu v Brně, soudu pro mládež.

Ujali se bezdomovce, málem jim znásilnil vnuka

Krimi

Napadenému muži, jenž byl zaměstnancem ministerstva obrany, museli lékaři vyspravit čelist destičkovými šroubovacími dlahami, muž potom ještě několik týdnů trpěl bolestmi, omezenou možností při otvírání úst, měl problémy s komunikací i hygienou dutiny ústní a mohl jíst jen tekutou stravu.

Zda se jednalo o profesionálního vojáka, nebo civilního zaměstnance, nelze z rozsudku dovodit, ministerstvo na dotaz Práva uvedlo pouze to, že k případu nemá další informace.

Stíhaných mělo být víc

Za ublížení na zdraví a výtržnictví potrestal mladíka v první instanci Okresní soud v Kroměříži trestem osmi měsíců s podmíněným odkladem na jeden rok. Mladistvý se ale proti tomu odvolal s tím, že je zcela nevinen.

„Trval na tom, že byl poškozeným napaden, kdy jej sevřel pod krkem, a proto se bránil. Navíc poškozený byl napaden i dalšími osobami, které mu mohly dané zranění způsobit, neboť do konfliktu se zapojilo více lidí,“ napsal do odvolání.

Brněnský soud ale upozornil, že bitku zachytila kamera, takže soudci si mohli udělat dostatečný obrázek o situaci na místě.

Muž, který drzému školákovi dupl na hlavu, dostal podmínku

Krimi

„Byl to mladistvý, který jednou velmi silnou ranou napadl poškozeného. Z provedeného dokazování lze dovodit, že to byla ona rána, která způsobila poškozenému zranění,“ uvedl odvolací senát se soudkyní zpravodajkou Lenkou Králíkovou.

Soudci po zhlédnutí videa napsali, že stíhaných minimálně pro výtržnictví mělo být více, to však nic nemůže změnit na vině obžalovaného.

„Byť ten se v průběhu incidentu nesporně bránil útoku jiných osob, nestalo se tak ve vztahu k poškozenému. Svým útokem jednak v daném momentě nejednal v nutné sebeobraně, jednak zcela evidentně vybočil intenzitou vedeného útoku z dosavadního průběhu konfliktu,“ dodali soudci.

Soudy pro mládež posuzují trestné činy spáchané pachateli, kteří dovršili patnáctý rok a nepřekročili osmnáctý rok svého věku.

Pokud soudy uznají, že pachatele je třeba trestat vězením, běžné trestní sazby se snižují na polovinu, přičemž nejpřísnějším potrestáním může být pět let vězení.

Surovými útoky na manželku si důchodce vybíjel vztek, stíhají ho za týrání

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám