Hlavní obsah

Ujali se bezdomovce, málem jim znásilnil vnuka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žil jako bezdomovec, dokud se nad ním neslitovali starší manželé ze Sokolova, kteří ho u sebe v domě nechali bydlet. Šedesátiletý Štefan Magdalin se jim ale odvděčil způsobem, který si nedokázali představit ani v nejhorších snech.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Šedesátiletý Štefan Magdalin u soudu

Článek

Podle čtvrtečního rozsudku Krajského soudu v Plzni se pokusil znásilnit jejich sedmiletého vnuka, který trpí mentálním postižením a je hluchoněmý. Za to půjde Magdalin na tři roky do vězení a po odpykání trestu se musí podrobit ochrannému léčení v psychiatrickém zařízení.

Vše se odehrálo loni v únoru. Z obžaloby vyplývá, že Magdalin zatáhl malého Honzíka do kumbálu, kde ho nejprve svlékl a pak si sám vytáhl z kalhot penis. Naštěstí tam v tu chvíli přišel stejně starý bratr dítěte. Muž se zalekl a odešel, přičemž chlapci dal pár drobných, aby o tom, co viděl, nikde nemluvil.

„Obžalovaný přivedl mentálně postiženého chlapce do osamocené místnosti, aby omezil riziko, že ho někdo uvidí nebo přistihne. Je nepochybné, že celé jednání směřovalo k pohlavnímu uspokojení obžalovaného a k nějaké formě pohlavního styku s poškozeným,“ uvedl předseda senátu Tomáš Bouček.

Muž jezdil do Ostravy napadat ženy. Jedna ho pokousala do krve

Krimi

Výpověď bratra

Soud vycházel především z výpovědi bratra poškozeného. „Je to sice nezletilec, nicméně i dítě takto útlého věku může být věrohodným svědkem. Jeho vyjádření je sice velmi jednoduché a stručné, nicméně velmi spontánní. Jsme přesvědčeni, že chlapcova výpověď je pravdivá a není důvod mu nevěřit,“ pokračoval soudce.

V této souvislosti zmínil také to, že svědek neměl žádnou motivaci, která by ho vedla k účelovému obvinění obžalovaného, nebo k tomu byl někým naveden.

„Řekl několika větami, že obžalovaného viděl v kumbálu za situace, kdy měl bratr stažené kalhoty a muž obnažený penis. Také uvedl, že jakmile obžalovaný zjistil, že je přistižen, tak mu dal peníze, aby to nikde neříkal. Hoch si je podle svých slov vzal a šel si koupit nějaké sladkosti,“ uvedl dále Bouček.

Výpověď bratra poškozeného pak podle soudu koresponduje s dalšími důkazy, které rovněž vyvracejí Magdalinovu obhajobu. Ten tvrdil, že chlapci nijak neublížil, jako možného pachatele označil neznámého muže, který se pohyboval v okolí domu a měl se chovat podivně.

„S obžalobou nesouhlasím. O ničem nevím. To, co se stalo, mi řekli až policisté. Vím, že je to smutné, ale já to neudělal,“ prohlásil obžalovaný muž, který má podle znalců velmi nízký intelekt.

Navrhli léčení

Ti ve svém posudku uvedli, že Magdalin měl v době spáchání činu výrazně snížené ovládací schopnosti.

„Jeho mentální nevyspělost může mimo jiného vést k tomu, že je v sexuální sféře velmi snadno vzrušitelný jakýmikoli objekty a nemá v tomto směru příliš obranných mechanismů. Proto také navrhli léčení,“ konstatoval předseda senátu.

Závěr odborníků se také promítl do výše trestu. „Obžalovanému měl být ukládán trest v sazbě od pěti do 12 let. Za situace zmenšené příčetnosti a současně uloženého ochranného léčení ústavní formou jsme rozhodli o trestu pod spodní hranicí zákonné sazby. Je naprosto jasné, že jediné, co může obžalovanému zabránit v páchání trestné činnosti a nějakým způsobem usměrnit jeho chování do společensky přijatelných mantinelů, je především ochranné léčení, a nikoliv trest odnětí svobody,“ vysvětlil Bouček.

Na druhou stranu nelze podle soudu odhlédnout od toho, že Magdalin čin spáchal ve zkušební době podmíněného odsouzení za podobný prohřešek.

V červnu 2020 se pokusil znásilnit osmiletou holčičku. Na ulici ji chytl a odtáhl mezi stromy. Tam školačku nejprve osahával pod bundou a pak se jí snažil sundat kalhoty. Dítě se mu ale vysmeklo a uteklo.

Znásilnění muže v pražském parku: policie hledá svědka z videa

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám