Hlavní obsah

Zašili mu roušku v břiše. Viníka policisté nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma lety mu lékaři z domažlické nemocnice během operace zapomněli v břiše bavlněnou roušku s kovovou sponou, která začala později hnisat a prorostla až do tenkého střeva. Život 58letému pacientovi zachránila další operace, při které mu část střeva museli odebrat a zavést umělý vývod.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Viník nakonec potrestán nebude. Policisté, kteří událost prověřovali pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, sice dospěli k závěru, že došlo k selhání při kontrole počtu roušek, ale už nevypátrali, kdo je špatně spočítal. Případ proto odložili.

„Přes veškerou snahu se nepodařilo zjistit přesný počet roušek, který byl při operaci použit, a zjistit tak, zda došlo k zašití roušky poškozenému v břišní dutině vinou chybného počítání roušek před či po operaci, během balení po jejich sterilizaci v nemocnici nebo při kompletaci ještě u výrobce,“ stojí v policejním dokumentu, do kterého mělo možnost Právo nahlédnout.

Lékař, který zákrok tehdy prováděl, uvedl, že spolu se sálovou sestrou na konci operace spočítali použité roušky a jejich počet souhlasil. Pak prý pacienta zašil.

Jakým způsobem mohlo dojít k zanechání roušky v břišní dutině, si operatér podle svých slov nedokáže vysvětlit.

V těle ženy nechali lékaři na Novém Zélandu pomůcku o velikosti talíře

Koktejl

Podle soudního znalce Jiřího Svobody je ponechání cizího tělesa v dutině břišní obávanou nežádoucí příhodou. „Proto je proces kontroly počtu operačních nástrojů a roušek na všech chirurgických pracovištích pečlivě dodržován. Formální odpovědnost je přisuzována operačnímu týmu jako celku, nicméně ze soudně lékařského pohledu nese vinu za způsobenou komplikaci zodpovědná instrumentářka a obíhající sestra,“ vysvětlil znalec. Jelikož ale policisté nevyloučili další možnosti, kde mohlo k omylu během počítání roušek dojít, nelze tak podle jejich závěru oběma sestrám přičítat vinu.

Proti rozhodnutí o odložení případu si poškozený podal stížnost, o které bude rozhodovat státní zástupce. „Je více než jisté, že někdo pochybil a ten je odpovědný za moji zdravotní újmu. Pakliže policejní orgán není schopen jednoznačně určit pachatele a viníka, pak se měl zabývat trestní odpovědností nemocnice jako právnické osoby,“ vysvětlil.

Muži tehdy v domažlické nemocnici operovali nádor na tlustém střevě „Asi tři týdny po operačním zákroku začalo z drenáží vytékat velké množství hnisu. Na chirurgické ambulanci mi ránu pořád čistili, ale nikdo se nezabýval příčinou. Přestalo to až v průběhu chemoterapie, kterou jsem musel absolvovat, protože lékaři měli podezření, že mohou být metastázemi zasažena také játra,“ vzpomínal P. H.

Ukrajinský chirurg vyoperoval vojákovi z hrudi nevybuchlý granát

Válka na Ukrajině

Doporučil mu zelí

Podezření, že není něco v pořádku, pojal muž poté, co ho po ukončení chemoterapie poslal onkolog na kontrolní CT vyšetření. „Výsledky byly skvělé. Byl to úžasný pocit, že se mi podařilo rakovinu porazit. Jen mě zarazilo, že v popisu snímku byla zmínka o cizím tělese,“ pokračoval muž. Vydal se proto do Domažlické nemocnice pro vysvětlení. „Chirurg mi po prohlédnutí CT snímku nejprve promačkal břicho a pak řekl, že jsem nejspíš spolkl kus staniolového obalu od jogurtu nebo od taveného sýra. Doporučil, abych jedl hodně pevnou stravu, jako třeba zelí, a sledoval stolici, že to ze mě vyjde samo. Další kontrolu mi stanovil za měsíc,“ popisoval pacient další sled událostí.

A protože si byl jistý, že nic kovového nespolkl, a přidaly se další zdravotní obtíže, nechal se následně vyšetřit v nemocnici v Klatovech, kde skončil na operačním sále. Z narkózy se probudil s dýchacím přístrojem na obličeji a s několika vývody z břicha. Šok přišel po vysvětlení lékařů. „Řekli mi, že po předchozí operaci ve mně zůstala bavlněná rouška 45 × 45 centimetrů, která už byla zhnisaná a prorůstala do tenkého střeva.“

Za smrt pacientky, která zemřela při plastice prsou, stíhají lékařku

Krimi

Za to, že zapomenutá rouška nezpůsobila smrtící zánět mnohem dříve, vděčí pacient podle lékařů chemoterapii. „Vlastně mi zachránila život dvakrát. Zbavila mě nádoru a ničila proces otravy v těle. Onkolog mi říkal, že bez ní bych zřejmě tak rozsáhlý zánět nepřežil,“ řekl.

Podle zjištění Práva policisté ještě prošetřují možné zanedbání péče ze strany lékaře, který měl během pooperační kontroly nesprávně zareagovat na snímek z CT vyšetření pacienta, kde bylo cizí těleso viditelné.

Amputovanou nohu mu přišili špičkou dozadu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám