Hlavní obsah

Amputovanou nohu mu přišili špičkou dozadu

Začalo to tvrdým fotbalovým zákrokem, skončilo nohou přišitou špičkou dozadu. Po mnoha peripetiích mladému muži z Británie doktoři udělali rotační plastiku – neobvyklý lékařský zákrok, který mu umožňuje žít prakticky plnohodnotný život i s amputovanou nohou.

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři muži přišili amputovanou nohu obráceně, špičkou dozaduVideo: AP

 
Článek

Všechno začalo v roce 2015, když Ibrahim Abdulrauf z Británie hrál fotbal se svým bratrem a po tvrdém zákroku upadl na zem. Tehdy 14letého chlapce rozbolela noha, ale nepřikládal tomu žádný zvláštní význam. Druhý den se ale probudil s takovými bolestmi, že nemohl vůbec chodit.

Šel tedy do nemocnice v Heartlands v Birminghamu, kde mu lékaři diagnostikovali osteomyelitidu, tedy kostní infekci. Bral antibiotika a po šesti týdnech v nemocnici šel domů. Bolest nohy ale neustávala, a tak byl poslán do Královské ortopedické nemocnice v Birminghamu, kde mu doktoři přišli na rakovinu kostí.

Lékaři Ibrahimovi doporučili rotační plastiku, neobvyklý zákrok, kdy se kolenní kloub nahrazuje kotníkem. Dolní část nohy se otočí a připojí ke „zbytku“ horní části. Tato operace se dělá kvůli tomu, že si pacient zachová chodidlo, což mu pomáhá lépe chodit v protéze. „Myslel jsem si tehdy, že budu vypadat jako Frankensteinovo monstrum,“ popisuje dnes pro agenturu AP 22letý Ibrahim, kterého k operaci motivovalo nakonec důrazné varování lékařů, že hrozí, že se rakovina rozšíří do dalších částí jeho těla.

Muž měl 40 let v prstech magnety, aby mohl podvádět v kostkách

Koktejl

Může hrát i badminton

Po operaci čekala Ibrahima ještě šestiměsíční chemoterapie. Zažíval tehdy jedno z nejkrušnějších období svého života. „Myslel jsem si, že umřu,“ přiznává mladík. „Představoval jsem si sám sebe na vlastním pohřbu, jak truchlí moji rodiče, má rodina,“ svěřuje se s chmurnými myšlenkami.

Nakonec však, po třech letech rehabilitací, se vše obrátilo k dobrému. Dnes 22letý student chemie na univerzitě South and City v Birminghamu, může bez problému chodit, běhat a dokonce i hrát svůj oblíbený badminton.

„Jsem hrozně vděčný doktorům, že mi pomohli vrátit se k životu. Rotační plastika je úžasná věc, dává vám mimořádnou kontrolu nad pohybem nohy, skoro jako by protéza byla opravdu vaší nohou,“ uzavírá Ibrahim.

Lékaři v Itálii vrátili zrak slepému muži

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám