Hlavní obsah

Ukrajinský chirurg vyoperoval vojákovi z hrudi nevybuchlý granát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské štěstí měl ukrajinský voják, jenž při obraně své země utrpěl zásah granátem. Ten ovšem nevybuchl, a tak ho vojenský lékař mohl vyoperovat.

Foto: Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil

Granát zůstal zaseklý v hrudi.

Článek

V bojích na blíže neurčeném místě zasáhl jednoho z ukrajinských vojáků granát, který se používá do raketometu VOG. Munice ovšem nevybuchla a granát zůstal zaseklý ve vojákově hrudi. Na Facebooku o tom informoval generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Riskantní operace, při níž mohl granát kdykoliv vybuchnout, se ujal jeden z nejzkušenějších chirurgů, generálmajor Andrij Verba. Asistovali mu i dva ženisté, kteří dávali pozor na správnou manipulaci s granátem, aby při zákroku neexplodoval.

Foto: Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil

Generálmajor Andrij Verba s vyoperovaným granátem

Operace proběhla za vcelku polních podmínek. Nebylo totiž možné použít například elektrokoagulátor, jehož pomocí se mimo jiné reguluje krvácení, riziko výbuchu granátu bylo velmi vysoké.

Zákrok byl nakonec úspěšný. Operovaný voják byl odeslán na rehabilitaci a zotavení a generálmajor Verba prokázal nervy z oceli i tím, že se s vyoperovaným granátem nechal vyfotit.

Koza zranila ruské vojáky, když mimoděk odpálila nastražené granáty

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám