Hlavní obsah

Policie zasahovala v centrále ŘSD, zadržela sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali v centrále Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na prověřování, jehož součástí akce byla, dohlíží Vrchní státní zastupitelství (VSZ), které sdělilo, že případ souvisí s podezřením na čachry a pletichy kolem veřejných zakázek, zejména při jejich zadávání. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová poté upřesnila, že policie zadržela sedm lidí.

Civilní auto policie před budovou ŘSD na KačerověVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

O případu informoval v tiskové zprávě žalobce VSZ Tomáš Minx, podle nějž NCOZ vede trestní věc, která se týká podezření, že v procesu zadávání veřejných zakázek ŘSD působila organizovaná zločinecká skupina.

Prověřování se týká konkrétně činů zjednání výhody a pleticha. Podle pražské vrchní žalobkyně Bradáčové jde v případu o organizovanou trestnou činnost a obvinění jsou stíháni pro účast na organizované zločinecké skupině.

„Jedná se o vícero veřejných zakázek s tím, že se jednalo o systémovou záležitost,“ řekla České televizi. Policie podle ní zadržela sedm lidí. Otázku, zda bude na zadržené podán návrh na vzetí do vazby, označila za předčasnou.

ŘSD musí zaplatit pokutu 700 tisíc za chyby v tendru

Ekonomika

Zásah bez dalších podrobností Novinkám rovněž potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „Mohu uvést, že náš útvar provádí úkony trestního řízení,“ sdělil mluvčí.

Server Lidovky.cz s odkazem na svůj zdroj uvedl, že vyšetřovatelé obvinili přes 30 lidí a a firem. Organizovaná skupina měla sestávat z dnes už bývalých zaměstnanců ŘSD a skupiny dodavatelů, kteří si mezi sebou domlouvali přidělování zakázek. V případu jde podle serveru o 300 milionů korun a nebyl obviněn nikdo ze současného vrcholného vedení ŘSD.

Také ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že se zásah netýká aktuální činnosti ŘSD, ani nikoho ze současného vrcholového managementu.

Mluvčí ředitelství Jan Rýdl uvedl, že policisté zasahovali v sídle již od brzkého rána. Podle reportéra Novinek, který situaci sledoval na místě, nebylo navenek znát, že by se tam odehrával policejní zásah. Ten naznačovalo pouze jedno policejní vozidlo zaparkované před sídlem, navíc v civilní verzi.

Na akci upozornil Deník N, podle nějž se detektivové protimafiánské centrály v kauze zaměřují na zakázky na údržbu silnic v hodnotě v řádu stovek milionů korun.

Média rovněž citovala generálního ředitele ŘSD Radka Mátla, podle kterého policie zajišťuje listiny k zakázkám z minulosti.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Auto policie před budovou ŘSD na Kačerově.

Rekonstrukce D1 je nekvalitní, konstatoval NKÚ

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám