Hlavní obsah

ŘSD musí zaplatit pokutu 700 tisíc za chyby v tendru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí zaplatit pokutu 700 tisíc za chyby v tendru na orientační dopravní značení na Pražském okruhu. Rozhodnutí je nyní pravomocné. Sankce byla původně ve výši 800 tisíc korun, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna ji však snížil o 100 tisíc. ŘSD se může bránit podáním správní žaloby ke Krajskému soudu v Brně.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Úřad o rozhodnutí informoval v tiskové zprávě. Podle rozhodnutí ÚOHS ŘSD chybovalo, když po uchazečích o zakázku požadovalo nepřiměřeně vysokou kvalifikaci.

ŘSD požadovalo, aby se na zakázce podílel systémový specialista s praxí v oboru správy a údržby dálničních informačních systémů včetně integrace dopravního značení do těchto systémů na směrově rozdělené minimálně čtyřpruhové silnici u alespoň dvou zakázek, každé trvající po dobu minimálně jeden rok.

Integrace značení do dálničního systému přitom nebyla při této veřejné zakázce nutná, protože šlo pouze o rekonstrukci stávajícího značení.

„Úřad vyhodnotil uvedený požadavek jako neodůvodněný a nepřiměřený, neboť by měl de facto prokázat zkušenost dodavatele, která jde nad rámec předmětu předmětné veřejné zakázky. Zadavatel tak vytvořil překážky hospodářské soutěži, když nesplnil povinnost umožnit rovné příležitosti všem dodavatelům, kteří jsou objektivně schopni poskytnout plnění, které je předmětem veřejné zakázky,“ uvedl úřad.

ŘSD se pokutě, která byla původně stanovena na 800 tisíc korun, bránil rozkladem k předsedovi úřadu. Ten rozhodnutí ÚOHS potvrdil, pokutu ale snížil na 700 tisíc korun.

„Důvodem byl zejména příslib zadavatele, že závěry rozhodnutí ÚOHS bude reflektovat ve svých budoucích zadávacích řízeních a že jej k přestupku vedla snaha o zajištění ochrany funkčnosti celého systému a zprostředkovaně též zajištění nepřetržité bezpečnosti na úseku dálnice,“ uvedl Mlsna.

Praha musí zaplatit pokutu 2,6 milionu za dostavbu Průmyslového paláce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám