Hlavní obsah

Zálohy vybral, materiál nedodal. Policie obvinila mladíka z Olomoucka z desítek podvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Až osmileté vězení za rozsáhlou sérii podvodů hrozí 26letému muži z Olomouckého kraje. Podle kriminalistů nabízel přes inzeráty lidem po celém Česku stavební materiál, za který vybíral zálohy, nakonec ale nic nedodal.

Foto: Policie ČR

Komunikace muže obviněného z podvodů na internetu

Článek

O případu ve čtvrtek informovala mluvčí ostravské policie Eva Michalíková. Kriminalisté podle ní případ rozplétali zhruba dva roky, kdy se různé důkazy a stopy propojovaly a ukázalo se, že mladík je podezřelý z podvodů nejen v Moravskoslezském kraji, ale na řadě míst v celém Česku.

Muž podle mluvčí dosud neměl problémy se zákonem a ve stavebnictví skutečně podnikal, přičemž ještě v letech 2019 a 2020 stavební materiál, který nabízel na internetu, zájemcům dodal. Pak ale podnikání ukončil a rozjel byznys za hranou paragrafů, kdy začal využívat situace, že materiálu byl nedostatek a jeho ceny vzrostly. Podle Michalíkové mladíka rovněž dohnaly dluhy a celkově mizerná finanční situace.

„Modus operandi (postup daného pachatele při trestné činnosti – pozn. red.) byl vždy stejný. Na internetu našel inzeráty s poptávkou stavebního materiálu. Následně měl zájemce oslovit s nabídkou výhodnější ceny, než nabízely jiné firmy. Společně se domluvili na uhrazení 25% zálohy předem na běžný účet a později i prostřednictvím platby přes bankomat,“ popsala mluvčí mladíkův rukopis.

Muži připravili z vězení o peníze stovky lidí. Prodávali fiktivní elektroniku

Krimi

Podezřelý měl komunikovat e-mailem, telefonicky nebo cestou SMS zpráv. Získané peníze ale místo vyřízení objednávky podle vyšetřovatelů použil pro svou potřebu, a když se mu nespokojení zákazníci ozvali, nejdřív je odbyl výmluvami, načež se ve finále odmlčel.

„Celkově si obviněný na zálohách objednaného zboží za zhruba dva roky přišel na částku přesahující jeden milion korun. Tyto měl postupně utratit za své živobytí a dluhy. Žádné objednané zboží v letech 2021 a 2022 nikdy nedodal,“ zmínila mluvčí.

Kriminalisté mladíka obvinili z podvodu, za což mu hrozí až osmileté vězení. „Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Obviněný u výslechu uvedl, že svého jednání lituje a postupně by chtěl poškozeným podvodně získané peníze vrátit,“ dodala Michalíková.

Policie v Česku a Rumunsku zadržela skupinu, která podváděla s ojetinami

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám