Hlavní obsah

Muži připravili z vězení o peníze stovky lidí. Prodávali fiktivní elektroniku

Hradec Králové

O téměř pět milionů korun připravili stovky lidí podvodným prodejem zboží přes internet dva muži, kteří přitom byli v té době ve vězení, a jedna žena. Přes fiktivní e-shopy prodávali elektroniku, kterou ale nikdy nedodali.

Foto: Právo

Věznice Pankrác. Ilustrační foto

Článek

Podle policie trojice takto předloni jen během půl roku podvedla 650 lidí z celého Česka. První ze zjištěných poškozených byl z Královéhradeckého kraje. Hradečtí kriminalisté následně na případu spolupracovali i s kolegy z Karlovarského kraje. „Lze předpokládat, že během dalšího vyšetřování budou prokázány obviněným i další skutky a škoda bude narůstat," uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Na dotaz Novinek mluvčí doplnila, že muži měli ve vězení neoprávněně mobilní telefon a tablet. Odmítla ovšem specifikovat, v jaké věznici muži pobývali. Vězeňská služba se tak nyní bude muset zabývat pochybením svých příslušníků. Na druhou stranu podle Kormošové dozorci významně pomohli celý podvod rozkrýt.

Žena ze Znojemska naletěla Rodriguezovi, virtuálnímu těžaři z Norska

Krimi

Podvodníci podle kriminalistů na zasílání plateb za objednané zboží používali buď účty, které založili na různé osoby bez jejich vědomí, nebo účty tzv. bílých koní. Takto přijaté platby byly poté převedeny na kryptoměny do bitcoinových peněženek obviněných.

Další škodu, ale nehmotnou, podle policie způsobili firmám, na které fiktivně e-shopy založili. „Tyto firmy tak vystavili nebezpečí vymáhání pohledávek vzniklých v souvislosti s provedením objednávek a poškození jejich dobrého jména," uvedla Kormošová.

Falešní opraváři hnali seniorku do banky pro peníze, policie hledá další oběti

Krimi

K obviněným policie také uvedla, že oba muži trestnou činnost prováděli z vězení, kde se potkali a kde si odpykávali tresty za podvody. „Žena, která byla přítelkyní staršího z mužů a byla na svobodě, jim pomáhala," dodala Kormošová.

Policie skupinu obvinila z podvodu a poškození cizích práv a staršího z mužů navíc z maření výkonu úředního rozhodnutí. Všem třem hrozí v případě prokázání viny až osm let vězení.

Policie nabádá při koupi zboží u neprověřených prodejců na internetu k obezřetnosti. Zboží by v takovém případě zákazníci neměli platit předem, ale využít možnosti nákupu na dobírku.

Reklama

Výběr článků

Načítám