Hlavní obsah

Státní zastupitelství definitivně zastavilo stíhání Babiše mladšího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Syn premiéra Andreje Babiše si v případu Čapí hnízdo může definitivně oddychnout. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ztotožnil se závěry městských žalobců a ponechal rozhodnutí o zastavení stíhání v platnosti. Důkazy neprokazují, že by se Babiš mladší podílel na získání dotace spolufinancované z evropských zdrojů.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu

Článek

"Ze strany Nejvyššího státního zastupitelství nebyl shledán zákonný důvod pro zrušení tohoto rozhodnutí. Usnesení státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze tedy zůstává v platnosti," uvedl mluvčí Nejvyššího státního zástupce Petr Malý. Plné odůvodnění pražští žalobci nezveřejnili, obsahuje podle nich informace, které souvisí s hlavní větví kauzy, v níž je stále obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a také Jana Mayerová.

Státní zástupce zastavil trestní stíhání Babiše mladšího

Krimi

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání na konci ledna, protože skutek, pro který bylo trestní stíhání vedeno, není trestným činem. Podobně bylo zastaveno stíhání také u dalších aktérů kauzy Čapí hnízdo.

Získali dotaci

V kauze čelili kromě Babiše a jeho syna obvinění také premiérova manželka Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Podle žalobců společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku, pro které byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Europoslanci debatovali o Babišově kauze

Zahraniční

V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle žalobce Martina Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám