Hlavní obsah

Žalobce chce vazbu pro jednoho obviněného v kauze armádní zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce chce vazbu pro jednoho obviněného v kauze armádní zakázky na mikrovlnné sítě, přes které komunikují vojáci. Důvodem je obava z pokračování v trestné činnosti a ovlivňování svědků. O uvalení vazby na dotyčného bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 9 zřejmě během čtvrtka.

Foto: ČTK, ČTK
Článek

„V dané trestní věci jsem podal soudu návrh na vzetí do vazby jedné osoby, a to z důvodu koluzního a předstižného,“ uvedl ve středu v tiskové zprávě žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

O návrhu na vazbu pro obviněného kvůli obavě z ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků a možném pokračování v trestné činnosti bude Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodovat zřejmě v průběhu čtvrtka. Soud musí rozhodnout do 24 hodin od obdržení spisu. Zbylí obvinění budou stíháni na svobodě.

Celkem bylo po úterním zásahu na Generálním štábu Armády ČR, který navazuje na pražskou korupční kauzu Dozimetr, obviněno kvůli veřejné zakázce na servis mikrovlnných sítí šest lidí a tři firmy. Dozorujícím zástupcem v kauze Dozimetr je taktéž Adam Borgula. V kauze Dozimetr jde o údajné systematické ovlivňování veřejných zakázek v pražském dopravním podniku.

Průsečíkem má být podnikatel Jindřich Špringl a jeho firma Analogia, kteří čelí stíhání jak v této armádní kauze, tak v Dozimetru, a to kvůli údajnému podplácení u zakázek na rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru. Dalšími v úterý obviněnými v armádní větvi mají být společnost Tesla, její manažeři Pavel Birner, Michal Nováček a František Hála, firma TTC Telekomunikace se svým prezidentem Josefem Šelepou a advokát Ján Pajer.

Policie po zásahu na generálním štábu armády obvinila šest lidí a tři firmy

Krimi

Všichni obvinění podle informací médií čelí stíhání kvůli pletichám při zadání veřejné zakázky. Z resortu obrany ani armády nikdo obviněn nebyl. Armáda v úterý uvedla, že zásah nesouvisí se současným velením armády ani vedením resortu.

Kauza se má týkat veřejné zakázky na pozáruční servis mikrovlnných sítí, přes které vojáci komunikují. V minulosti sítě spravovala Tesla. Špringl se měl podle policejních dokumentů, na něž se v úterý odkazovaly Seznam Zprávy, domluvit se společností Tesla, že se o zakázku nebude výměnou za podíl ucházet jeho firma Analogia. Zároveň se ale bokem domluvil se zástupci firmy Jimi CZ, která do vypsaného tendru podala vlastní nabídku a  zvítězila, ale nakonec ze zakázky odstoupila. Špringl po vítězství Jimi podle serveru nabídl Tesle, že zajistí odstoupení vítězné firmy z tendru výměnou za vylepšení podmínek pro svou společnost Analogia.

Metnara rozčílil příspěvek armády na sítích. Jsi zbytečně hysterický, reaguje Černochová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám