Hlavní obsah

Metnara rozčílil příspěvek armády na sítích. Jsi zbytečně hysterický, reaguje Černochová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Upozornění Armády ČR, že úterní zásah policie na generálním štábu souvisí se zakázkami z éry minulého vedení sboru i resortu obrany, naštvalo exministra Lubomíra Metnara (ANO). Ten na síti X nařkl současné vedení ministerstva obrany z politického zneužívání armády. Podle současné šéfky resortu Jany Černochové (ODS) je Metnar „zbytečně hysterický“.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar.

Článek

Metnar, jenž vedl ministerstvo obrany od června 2018 do prosince 2021, se ve svém příspěvku obořil přímo na Černochovou.

„Je naprosto neskutečné, jak se Armáda České republiky nechává soustavně politicky zneužívat ministryní Černochovou. Kromě toho, že zcela otevřeně lobbuje za jednu konkrétní zakázku, což by standardně mělo být nepřijatelné, tak v tomto případě dokonce vystupuje zcela politicky,“ napsal Metnar.

Reagoval tak na úterní vyjádření armády k policejní razii na generálním štábu. Tam v úterý zasahovali detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), a to v souvislosti s veřejnými zakázkami na servis mikrovlnné sítě.

„Úkony v trestním řízení, které probíhají v některých objektech AČR, nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení AČR a šetřené skutky se vztahují k období před nástupem současného vedení MO a velení AČR,“ uvedla k tomu armáda na sociální síti.

Metnar označil takovou komunikaci za „naprosto nepřijatelnou“.

„Sleduje politické cíle, a tím i bohužel tu důvěryhodnost snižuje. Překvapuje mě, že se nikdo z velení armády neozve,“ dodal exministr s tím, že vyšetřovaná zakázka podle jeho slov šla po úřednické linii a jako ministr s tím neměl nic společného.

Černochová vrací kritiku

Kritiku pro Novinky odmítla šéfka resortu Černochová s tím, že příspěvek pouze uvedl fakta, a odpověděl tím na otázku, která zajímala nejen novináře. Na úterní razii na sociálních sítích ostatně reagovala i opozice.

„Armáda žádná jména nezveřejnila, pouze konstatovala fakta. Že se zakázka netýká současných modernizačních projektů a že se skutky šetřené policií vztahují k jinému období. Vždyť od brzkého rána se přesně na tyto dvě věci - prakticky každý novinář - ptal,“ uvedla Černochová s tím, že „pan Metnar je úplně zbytečně hysterický a vztahovačný“.

V souvislosti s úterní razií bylo obviněno šest lidí a tři firmy, ale nikdo z armády či ministerstva obrany. Mezi stíhanými jsou podle médií pro podezření z pletichy při veřejné soutěži soukromé firmy, jejich manažeři a jeden advokát.

Ministryně se taktéž pozastavila nad tím, že Metnar hovořil o konkrétní o věcech, které jsou věcí policejního vyšetřování. „A ještě si zaspekuluje na sítích o smlouvách a o věcech, které se stále šetří? Tak to opravdu nepovažuji od bývalého kriminalisty za profesionální přístup. Nebo se stále dostává k informacím ze spisu, přestože už neslouží? Věřím, že ne,“ dodala v narážce na Metnarovu minulost u policie.

Výměna názorů na síti

Z hysterie obvinila následně Černochová Metnara i na síti X, kde reagovala na jeho příspěvek, v němž exministr připomíná možnou souvislost úterní razie s pražskou kauzou Dozimetr.

„Lubomíre, ty se fakt asi bojíš, vi‍ď. Jinak není normální, že se chováš jako hysterik,“ uvedla po Metnarově tvrzení, že „jsme svědky další zoufalé snahy zakrýt vládní korupční kauzu Dozimetr, která zjevně prorůstá i do armády“.

V kauze Dozimetr jde o podezření na systematické ovlivňování veřejných zakázek v pražském dopravním podniku. Policisté po úterním zásahu obvinili mimo jiné podnikatele Jindřicha Špringla, který je stíhán i v Dozimetru za podplácení u zakázek na rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.

Dozimetr zahýbal loni, když s kauzou policisté vyšli na světlo, politickou scénou. Významně otřásl zejména vládním hnutím STAN, protože mezi obviněnými je někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (tehdy STAN). Po tlaku kvůli kontaktům s údajnou hlavou skupiny, podnikatelem Michalem Redlem, opustil post ministra školství Petr Gazdík (STAN), dopad však měl i do dalších stran.

Jana Vildumetzová Mračková z opozičního hnutí ANO se musela vzdát místopředsednického místa v Poslanecké sněmovně, protože jeden z obviněných v Dozimetru Zakaría Nemrah byl na svatbě svědkem jejího manžela a je kmotrem jejich syna. Pražská opozice se letos v září pokusila kvůli kontaktům se členy skupiny odvolat radního Jiřího Pospíšila (TOP 09), ale neuspěla.

Policie po zásahu na generálním štábu armády obvinila šest lidí a tři firmy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám