Hlavní obsah

Základka v Olomouci skončila bez peněz, kriminalisté vyšetřují zpronevěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zpronevěru částky přes 14 milionů korun prověřují na jedné ze základních škol v Olomouci krajští kriminalisté. Bližší informace ale neposkytli. Podle náměstka olomouckého primátora Otakara Bačáka (spOLečně) se jedná o ZŠ Holečkova. Podezřelou osobou má být tamní účetní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Škola nyní nemá na výplaty ani na provoz. Město jí proto pravděpodobně poskytne půjčku, o čemž má jednat olomoucké zastupitelstvo.

„Škola má nárok na roční příspěvek ve výši 16 milionů korun. Část dostala již v uplynulých měsících. Zbytek, který jsme měli doplatit do konce roku, jsme jí poslali na účet už nyní tak, aby zaměstnanci nezůstali bez výplat. Řešíme také půjčku na další provoz školy. V jaké by měla být výši, však v této chvíli ještě nevíme,” řekl Právu v úterý Bačák.

Podezřelá účetní

Ze zpronevěry je podle informací Práva podezřelá účetní školy. „Ředitel nás informoval, že jí byla zrušena veškerá přístupová práva k účtům a financím. Zakázán jí byl rovněž vstup do školy. Zároveň jí byl zrušen pracovní poměr. Informována o tom byla prostřednictvím advokátní kanceláře,“ konstatoval náměstek.

Muž se u soudu v Ostravě přiznal ke zpronevěře 300 milionů

Krimi

Policie Právu nechtěla potvrdit, že šlo právě o základní školu Holečkova, ani to, že podezřelá ze zpronevěry je právě její účetní. „To z důvodu probíhajícího šetření,“ řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že za uvedený trestný čin hrozí případnému pachateli až deset let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám