Hlavní obsah

Za zpronevěru peněz synovi soudí 82letou matku. Měla si přijít na půl milionu

– Plzeň

Před šesti lety se nechala Ema Třeštíková ustanovit opatrovnicí pro svého dospělého syna Martina (61), který je od roku 2005 zbavený svéprávnosti a trvale pobývá v psychiatrické léčebně. Za tu dobu ho podle státní zástupkyně měla připravit o více než půl milionu korun. Dvaaosmdesátiletá důchodkyně se od pondělka zpovídá u Okresního soudu Plzeň jih ze zločinu zpronevěry a hrozí jí až osm let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pro svoji potřebu si ponechávala invalidní důchod svého nesvéprávného syna. Další peníze mu v rozporu s povinnostmi opatrovníka vybrala z vkladní knížky,“ uvedla žalobkyně Taťana Ulčová s tím, že se celkem jedná o částku převyšující 500 tisíc korun.

„Trestného činu se dopustila v postavení, ve kterém měla zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného. Mimo jiného nesmí bez souhlasu soudu nakládat s majetkem opatrovance,“ dodala státní zástupkyně.

Sama Třeštíková před soudem pouze uvedla, že dělala jen to, co si syn přál.

„Chtěl, abych si od něj brala peníze. Nerozumím tomu, že mám být trestaná za to, co chtěl, abych dělala. Asi to budu těžko vysvětlovat, a proto nebudu vypovídat,“ uvedla obžalovaná žena.

Tvrdila, že se necítí zdravotně dobře už jen proto, že k soudu vůbec musela přijít.

Traktorista dostal za smrt motorkáře podmínku a musí zaplatit miliony

Krimi

Znalec psychiatr Jan Gábel potvrdil, že obžalovaná žena trpí lehkou demencí, a není tak jisté, zda zcela rozumí tomu, proč před soudem vůbec stojí.

„S ohledem na svoji nemoc má výrazně sníženy rozpoznávací schopnosti. Nejsou však zcela vymizelé,“ pokračoval znalec. Podle jeho názoru vnímá tak z poloviny to, co se v soudní síni odehrává.

„Obtížně chápe společenské a právní normy a nelze vyloučit, že je bude překračovat. Není ale ve stavu, kdy by pro společnost znamenala vysloveně nebezpečí. Z tohoto pohledu nemá význam jí ukládat ochranné léčení,“ řekl Gábel.

Dodal, že by se spíš přiklonil tomu, aby soud obžalovanou částečně zbavil svéprávnosti. „Pokud se demence rozvine, je léčebnými prostředky neovlivnitelná. Lepší už to nebude, naopak s přibývajícím věkem se nemoc jen zhoršuje,“ uzavřel znalec.

Předseda senátu Jiří Žižka jednání odročil, neboť podle svých slov si není jistý, zda obžalovaná žena chápe smysl trestního řízení.

„Já mám pocit, že se paní obžalovaná velmi těžko orientuje. Nechám vypracovat doplněk ke stávajícímu znaleckému posudku psychiatra Gábela, který ženu vyšetřoval loni v září,“ vysvětlil Žižka.

„Od té doby totiž uplynula relativně dlouhá doba a s ohledem na charakter onemocnění obžalované a její věk mohlo dojít k zásadní změně v tom, zda je způsobilá chápat smysl trestního řízení a účastnit se ho,” dodal Žižka.

Pokud by znalec dospěl k závěru o zdravotní nezpůsobilosti obžalované, byl by to podle soudce důvod k zastavení jejího trestního stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám