Hlavní obsah

Začátek nového soudu s Rathem: právní bitva, ale také velká neznámá

Právo, Jakub Bartosz

Návrhy na nové důkazy, námitky a právní spory chystají na příští pondělí aktéři nového hlavního líčení v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce při zakázkách. Krajský soud v Praze ho poslal loni v létě napoprvé na 8,5 roku do vězení, verdikt ale zrušil vrchní soud kvůli pochybnostem o legálnosti odposlechů, které jsou hlavním důkazem obžaloby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Článek

Případ však vrátil do hry Nejvyšší soud, který uvedl, že záznamy telefonických hovorů a povídání v místnostech mezi obžalovanými lze použít. [celá zpráva]

Jestli bylo první projednání Rathovy kauzy právní bitvou, nyní se zřejmě chystá v novém hlavním líčení válka. Obě strany trestního řízení, žalobci i advokáti, mají jasno v tom, že jejich zbraně jsou patřičně nabité.

Kolem samotného začátku hlavního líčení je stále řada otázek, hlavní roli sehraje podle advokátů soudce Robert Pacovský. „Bude tam nějaká rekapitulace předchozího průběhu řízení, není jasné, jak podrobně to bude soudce provádět. Pak zřejmě řekne, jaké se budou provádět další důkazy,“ naznačil Právu Rathův obhájce Adam Černý.

Není možné předjímat kroky jednotlivých účastníků řízení.
Jitka Vlnová, mluvčí soudu

Samotný soud se nechce k případu vyjadřovat. „Co se týče předpokládaného průběhu hlavního líčení, nejvhodnější bude sledovat jeho samotný průběh, neboť není možné předjímat kroky jednotlivých účastníků řízení,“ sdělila Právu mluvčí soudu Jitka Vlnová. „Soud se dále nebude vyjadřovat k právním otázkám, které bude nutné vyřešit v průběhu hlavního líčení, neboť tím by mohl být ovlivněn jeho průběh,“ dodala.

Rath se již dříve vyjádřil v médiích v tom smyslu, že soudce je „nastrčenou loutkou“, která má potvrdit trest. Podle informací České televize se Rath na nové jednání dostaví.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která případ dříve dozorovala ještě coby státní zástupkyně v Ústí nad Labem a později v odvolacím řízení jako šéfka pražských vrchních žalobců, nechce v této fázi kauzu komentovat. „Věc už je opět v řízení před soudem. Předpokládám, že budeme činní v odvolacím řízení, že kauza půjde znovu do odvolání před Vrchní soud v Praze, to lze vzhledem k vývoji této trestní věci předpokládat,“ řekla Právu.

Podle aktérů případu oslovených Právem je sice podle rozhodnutí odvolacího soudu skončeno dokazování, nicméně obecně při novém otevření hlavního líčení lze přijít s dalšími návrhy na důkazy a výslechy svědků, případně provést znovu ty, které již byly provedeny.

Obžaloba se zřejmě již znovu číst nebude, lze ale očekávat řadu návrhů a námitek. Například Rathova obhajoba podala své návrhy již zhruba před půl rokem. „Je toho spousta a uvidíme, jak se s tím soud vypořádá. Dokazování není ukončené,“ řekl Černý. Konkrétní však s předstihem být nechtěl. „Něco jiného jsou plány, něco jiného je realita. Otázkou je, jak jednání soudce pojme,“ dodal.

Ústavní stížnost Rathovy obhajoby

Na rozdíl od ostatních obhájců nemá zatím v plánu další návrhy advokát podnikatelky Ivany Salačové Vojtěch Veverka. Jeho klientka se v případu jako jediná přiznala k trestné činnosti a soud jí uznal pozici spolupracující obviněné.

Podle soudu pomohla kauzu rozkrýt a díky tomu dostala „pouze“ tři roky vězení podmíněně odložené na dobu pěti let. K tomu ještě dostala peněžitý trest milión korun a zákaz činnosti na tři roky.

Veverka chce ale usilovat o zmírnění jejího trestu. „Proti mé klientce byl rozsudek zrušený jen k našemu odvolání, to znamená, že už nemůže dostat vyšší trest. Další snaha bude směřovat k právní kvalifikaci,“ naznačil postup obhajoby.

Jde o to, že Salačová podle soudu poškodila zájmy Evropské unie, což podle obhajoby nesedí, lze prý připustit jen sjednání výhody při veřejné zakázce. „Usilujeme o to, aby trest nebyl tak vysoký,“ sdělil Veverka.

Hlavním tématem pondělního hlavního líčení podle něj bude ústavní stížnost Rathovy obhajoby na rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Předpokládám, že se bude argumentovat tím, že by se mělo počkat na toto rozhodnutí, ale přijít může i řada dalších návrhů a námitek, to všechno se dozvíme,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám