Hlavní obsah

Soudy mohou dál nařizovat odposlechy stejně jako v Rathově kauze, plyne z verdiktu NS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odposlechy, které policie pořídila v rámci vyšetřování případu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, byly pořízeny v souladu se zákonem. Červnový verdikt Nejvyššího soudu (NS) je navíc pro soudy vodítkem i do budoucna, plyne z odůvodnění, k němuž se dostal server iRozhlas.cz

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath

Článek

Rozhodnutí NS zrušilo předchozí verdikt pražského vrchního soudu, který podle něj porušil zákon ve prospěch 11 obžalovaných. Popud k přezkumu dal svou stížností ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Z odůvodnění rozsudku plyne, že všechny zpochybněné příkazy k odposlechům „byly vydány v souladu se zákonem”.

„Příkazy vydané Okresním soudem v Ústí nad Labem naplňovaly veškeré náležitosti stanovené s výjimkou explicitního odůvodnění doby trvání odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu. Tento formální nedostatek nicméně nezaložil jejich nezákonnost,” citoval server z 67stránkového odůvodnění.

Zatímco vrchní soud měl za to, že při povolování odposlechů soudce pouze vyhověl návrhu státního zástupce, přičemž převzal i jeho argumentaci, NS potřebu osobitého zdůvodnění odmítl.

Pokud se soudce ztotožnil s návrhem žalobce, není potřeba, aby identické závěry popisoval jinak či je dále stylisticky upravoval.

Rath dostal 8,5 roku

NS zároveň odmítl i „doktrínu plodů z otráveného stromu“, na jejímž základě by byly zpochybněny i další důkazy získané na základě odposlechů.

Princip, s nímž vrchní soud operoval, je podle Nejvyššího soudu  v rozporu s teorií i praxí české justice a navíc má oporu pouze v jediném publikované článku, který má navíc jinou podstatu.

Jakkoliv NS nepředjímá verdikt, který by měl v kauze padnout, připomíná, že jeho akademické rozhodnutí „má význam pro všechna další, která budou po jeho vydání vynesena”.

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činností manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Odvolací senát Vrchního soudu v Praze následně rozsudek loni zrušil kvůli použitým odposlechům. Po zásahu Nejvyššího soudu bude obnovené líčení pokračovat koncem října. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám