Hlavní obsah

Zabil taxikáře, dostal deset let a zmizel. Přišel o milionovou kauci a je na něj vydaný zatykač

Právo, Patrik Biskup

Každá policejní stanice v Evropské unii má k dispozici fotografii a popis Maria Krtičky, na kterého Krajský soud v Plzni vydal tento týden evropský zatykač. Pětatřicetiletý muž, který byl pravomocně odsouzen na deset let za zabití taxikáře, nenastoupil do vězení a zmizel. Tím mu propadla i kauce milion korun, kterou v průběhu vyšetřování zaplatil, aby zůstal na svobodě.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Mario Krtička krátce po zatčení v lednu 2018

Článek

„Peníze z kauce jsme použili k uhrazení nákladů soudního řízení a k uspokojení části nároku pozůstalých, jimž soud přiznal náhradu škody dva miliony korun jako nemajetkovou újmu,“ řekl v pátek Právu soudce Jan Špeta.

Pamatuji si bolest a krvácející ránu v tom domě a pak zvonila policie. Mezitím si nepamatuji nic
Mario Krtička

Pokud policie Krtičku dopadne, hrozí mu další rok navíc za maření výkonu úředního rozhodnutí a ztratí šanci na případné podmíněné propuštění z vězení, o něž mohl požádat po odpykání dvou třetin z uloženého trestu.

Je možná v Německu

Podle Špety není Krtička k zastižení ani na jedné z adres, které u soudu uvedl jako kontaktní. Zrušil si datovou schránku i telefonní číslo. Policejní pátrači mají poznatky, že by se mohl skrývat v Německu, kde má prý známé. Údaje o hledaném Krtičkovi vložila česká police do schengenského informačního systému.

Příslušníci bezpečnostních složek států EU mají povinnost na základě záznamu v tomto systému Krtičku v případě vypátrání okamžitě zadržet.

Krtička zbil devětašedesátiletého taxikáře Petra J. v lednu loňského roku na chodbě domu v plzeňské části Doubravka. Podle státního zástupce mu zasadil nezjištěný počet úderů.

Taxikář zemřel několik minut po potyčce na vnitřní krvácení z roztrženého střeva. Znalci při pitvě zjistili, že měl ještě zlomený nos po úderu pěstí a zraněnou ruku po ráně teleskopickým obuškem.

„Prudce ho kopl nebo udeřil do břicha silou velké intenzity, a to přesto, že věděl, že v břiše jsou životně důležité orgány a může dojít k jejich poranění, což je zdraví ohrožující stav,“ stojí v obžalobě.

Hádka o peníze

Podle soudu šlo pravděpodobně o vyústění hádky o peníze, které údajně Krtička dlužil za jízdu a odmítal zaplatit. Znalci u soudu uvedli, že útočník muže udeřil minimálně jednou do nosu, také do ruky a pak mu dupl na břicho nebo ho do něj kopl či praštil. Muž krvácel do břišní dutiny a během několika málo minut zemřel.

Krtička před soudem nevypovídal, při vazebním zasedání nicméně uvedl, že v ten den slavil s kamarády v několika plzeňských barech a pil. Kolik toho vypil a jak odešel, si údajně ale nevzpomíná.

„Pak si pamatuji bolest a krvácející ránu v tom domě a pak přijela policie a zvonila. Mezitím si nepamatuji nic,“ sdělil Krtička, který si z konfliktu odnesl ránu na hlavě.

Proč šel taxikář s Krtičkou do domu, zůstává otázkou, soudům se důvod ani pravou záminku pro fyzický konflikt nepodařilo nijak přesvědčivě objasnit. Taxikář tehdy dostal od Krtičky zaplaceno 300 korun předem a faktem je, že při dojezdu měl na taxametru částku 325 korun. Zřejmě chtěl po Krtičkovi těch pětadvacet korun doplatit.

Krtičku nalezli policisté podle krvavých stop, jež vedly do bytu, kde přespával. Taxikáře našel nad ránem svědek, který zavolal záchranku.

Zaplatil předem

Krtičkovi obhájci se snažili přesvědčit soud, že chyba mohla být rovněž na straně napadeného muže. Nadhodili několik variant, co se skutečně mohlo odehrát. Odkazovali mj. i na výpovědi svědků, podle nichž byl poškozený agresivní člověk, který předražoval jízdné a okrádal zákazníky.

Advokáti zejména vypíchli, že taxikář dostal za jízdu prokazatelně zaplaceno předem, a přesto zapnul taxametr. Ten byl podle Krtičky nastaven tak, aby mohl zákazníky okrádat.

Obhajoba také poukázala na taxikářův zdravotní stav: měl cirhózu jater, prodělaný infarkt a nižší srážlivost krve. To prý Krtička nemohl u řidiče taxislužby ani předpokládat.

Reklama

Výběr článků

Načítám