Hlavní obsah

Zabij ho, sviňu. Dva roky se snažil dostat nájemníky z domu, nakonec na něj vzali sekeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dva roky se majitel domu na malé vesnici na Znojemsku snažil, aby ze své nemovitosti vypudil dvojici nechtěných nájemníků, matku s dospělým synem. Invalidní důchodci ze Slovenska se ale z domu odmítali vystěhovat. Poslední pokus promluvit jim do duše skončil tak, že syn na ponoukání matky vzal do ruky sekeru a hrnul se na majitele domu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K incidentu došlo loni na konci dubna na dvoře rodinného domu. Matka se tam dostala do slovního konfliktu s panem domácím. Spor se rozhodla rozetnout tak, že zavolala na svého syna: „Zabij ho, sviňu, on mě napadá!“ Ten se nerozpakoval, popadl sekeru a vykročil směrem k majiteli domu se slovy: „Nech mamu na pokoji, lebo ťa zabijem!“

Zaskočený domácí začal ustupovat, jenže přitom zakopl a upadl na zem. Matka pak synovi vzala sekeru z rukou, ten však ještě nebyl s protivníkem hotov. Popadl ho za oblečení a natlačil ho proti zdi, kde s ním dál smýkal. Domácímu se nakonec podařilo útočníka odstrčit, vytrhl ženě sekeru z rukou, dal se na útěk a přivolal na pomoc policii.

Sekeru jim soud zabavil

Případ skončil nejprve u znojemského okresního soudu, který dvojici potrestal za nebezpečné vyhrožování. Matka dostala trest 10 měsíců vězení s podmíněným odkladem na 16 měsíců, syn vyfasoval půlroční trest s roční podmínkou. Soud také dvojici zabavil sekeru. Proti verdiktu se matka i syn odvolali a případ tak putoval k brněnskému krajskému soudu.

Senioři se musí vystěhovat z domu, o který je připravila zadlužená dcera

Krimi

Matka v odvolání uvedla, že to byl domácí, kdo si začal. „Mně a synovi nadával rasisticky do slovenských a cigánských sviní, vyhrožoval zabitím,“ stálo v odvolání. Podobně viděl situaci i syn. Ten navíc poukázal na to, že má jen chabé seberegulační mechanismy a jen velmi slabě ovládá emoční a agresivní impulsy.

Odvolací senát ale na podobné argumenty neslyšel a připomenul, že poškozený se už dva roky marně snaží dostat dvojici ze svého domu. „Nelze přehlédnout, že výpověď obou obžalovaných se vzájemně liší nejenom co do průběhu události, ale také i do samotných následků, které jim měly být způsobeny. Tyto výpovědi se v určitých pasážích rozcházejí a nekorespondují,“ připomenuli soudci.

„Rovněž nebylo prokázáno fyzické násilí vůči obžalované, pokud bylo tvrzeno, že poškozený ji měl fyzicky napadat do obličeje, případně na ní klečet a obličej jí tlačit do bláta, když v zásadě žádná zranění takovému působení nebyla zjištěna a rovněž tak nebyly zjištěny žádné stopy bláta,“ dodali soudci s tím, že v pořádku je i vyšší trest pro matku, neboť právě ona do akce povolala svého syna.

Jaké jsou možnosti, když nájemce odmítá byt opustit

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám