Hlavní obsah

Za zběsilou honičku s policií 7,5 roku. Trest je spíš mírný, odmítla soudkyně odvolání opilého řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Za volant sedl opilý a k tomu vezl v autě další tři lidi. Když uviděl policejní stopku, na nic nečekal a šlápl na plyn. Centrem Brna se hnal jako zběsilý rychlostí až 140 km/h, křižovatky projížděl na červenou, těsně míjel nástupní ostrůvky. Nakonec nezvládl řízení a při děsivé nehodě smetl další auto.

Martin Nimč se u soudu omlouval. Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Výsledkem bylo několik zraněných lidí včetně osádky smeteného auta. Pětadvacetiletý řidič ujíždějícího vozu Martin Nimč teď bude mít dost času přemýšlet o svém jednání, brněnský krajský soud mu totiž ve středu potvrdil za obecné ohrožení a ublížení na zdraví trest 7,5 let vězení a na dalších devět let mu zakázal řídit.

Mladý muž, který o sobě tvrdil, že je profesionální řidič, sedl s 1,3 promile za volant předloni na začátku března. Když ho chtěla poblíž ulice Cejl zastavit policejní hlídka, začal ujíždět. Zběsilá jízda skončila až střetem s projíždějící škodovkou na ulici Otakara Ševčíka.

Pronásledování auta v Brně skončilo hrůzostrašnou nehodouVideo: Policie ČR

Nimče už potrestal brněnský městský soud, ale muž se s vinou i trestem nesmířil a podal odvolání. Jeho advokátka se pak vytasila s originální obhajobou, když tvrdila, že by nemělo jít o obecné ohrožení, neboť v patách jeho klienta kvílely houkačky policejních vozů, pročež ostatní řidiči či chodci byli takto přece varováni.

Honička zdrogovaného řidiče s policií skončila havárií, chtěl zažít adrenalin

Krimi

Žalobce: Nejel v prezidentské koloně

To popudilo státního zástupce Jiřího Kadlece. „To skoro vypadá, jak kdyby se obžalovaný dostal do prezidentské kolony. Akorát že to by policejní vozy musely jet před ním a dělat mu bezpečnou cestu. Jenže ony jely za ním a pronásledovaly ho,“ zdůraznil žalobce s tím, že muž navíc po nehodě nabádal ostatní, aby před policisty mlčeli, a sám se choval ke strážcům zákona urážlivě.

Mladý muž si před odvolacím senátem v čele s Hanou Kleinovou sypal popel na hlavu. „Chtěl bych vyjádřit lítost, byla to hloupost a nerozvážnost. Všem poškozeným jsem se omluvil, poslal jsem i omluvné dopisy a nějaké složenky na odškodnění,“ prohlásil s tím, že ve vězení bude pracovat, aby mohl dál splácet odškodné.

Soud nakonec nenašel žádný důvod k zásahu. „Obžalovaný ujížděl jen proto, aby nepřišel o řidičské oprávnění, tedy výhradně ze sobeckých zájmů. K dalšímu neštěstí při jeho jízdě nedošlo jen shodou šťastných okolností a schopnostem řidičů, kteří se mu stačili vyhnout. Hrozilo mu až deset let vězení, vzhledem ke společenské škodlivosti je trest spíš mírný,“ konstatovala Kleinová.

Řidič riskantním ujížděním před policií na Vyškovsku ohrozil na životě 12 lidí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám