Hlavní obsah

Za výhrůžky samopalem na zemědělském protestu poslal soud muže do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 5 poslal v úterý do vazby výkonného místopředsedu pravicového hnutí Národní obroda Pavla Matějného. Ten na sociální síti o víkendu vyhrožoval, že se připojí k pondělní demonstraci zemědělců a půjde se samopalem v ruce k Úřadu vlády ČR.

Soud uvalil vazbu na Pavla MatějnéhoVideo: Radim Vaculík, Novinky

 
Článek

„Rozhodli jsme o uvalení vazby z důvodu možného pokračování v trestné činnosti,“ uvedla soudkyně Petra Zaydlar Hodysová.

„Byl obviněn celkem z pěti trestných činů, kdy nejpřísnější trest hrozí za zločin založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, a to tři roky až deset let vězení, “ řekl Novinkám státní zástupce Jan Maršálek. Mezi další pak podle něj patří nedovolené ozbrojování či nebezpečné vyhrožování.

Matějný je na extremistické scéně znám jako jeden z ultrapravicových radikálů a neonacistických extremistů. V minulosti svolal hned několik protiromských a dalších demonstrací, například ve Vítkově, Přerově či Příbrami v roce 2013. Organizoval či svolal i několik pochodů neonacistů.

Zadržení muže s nelegálním samopalemVideo: Policie ČR

V neděli ho po zveřejnění výhrůžek na sociální síti zatkla pražská zásahová jednotka, která u něj při domovní prohlídce našla funkční útočnou pušku vzor 58 s ostrými náboji. Držel ji nelegálně.

Sám Matějný, kterého přivedla policejní eskorta v poutech, se nechtěl k případu vyjadřovat. Pouze potvrdil, že putuje do vazby. V jednací síni prý ale uvedl, že svou hrozbu se samopalem nemyslel vážně, že to byla klukovina, kterou už nebude opakovat. Nabídl záruku v podobě slibu i kauce ve výši maximálně 10 tisíc korun. Soud ji ale odmítl.

Policie jej monitorovala

Zatčení bylo vyvrcholením dlouhodobé práce kriminalistů, kteří Matějného možné nezákonné jednání prověřovali minimálně poslední tři roky.

Od roku 2019 či 2020 totiž podle státního zástupce zveřejnil na sociálních sítích celou řadu neonacistických, protiromských či protižidovských příspěvků. Ten poslední z víkendu byl pomyslným hřebíčkem do rakve.

Policie totiž Matějného podle zjištění Novinek obvinila hned z 21 různých skutků. Datují se z posledních čtyř let.

Samotná akce zemědělců se konala od brzkého pondělního rána a proběhla bez závažnějších incidentů.

Vezmu samopal a půjdu se zemědělci na vládu, hrozil muž. Zásahovka u něj našla zbraň i ostrou munici

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám