Hlavní obsah

Za vyhrožování a zapalování aut soud Maslákovi potvrdil 10 let vězení

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na deset let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci údajného bosse slovenského podsvětí a šéfa gangu vyděračů Miroslava Masláka (35). Navíc mu uložil trest vyhoštění z ČR na dobu neurčitou. Tři roky vyfasoval jeho český komplic Jan Surý (43). VS tak oběma vyměřil stejný trest jako senát zlínské pobočky Krajského soudu (KS) v Brně. Verdikt soudu si však obžalovaní nevyslechli. Z jednání se omluvili.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Údajný boss slovenského podsvětí Miroslav Maslák u Vrchního soudu v Olomouci minulé úterý

Článek

U KS byli s Maslákem a Surým souzení ještě další tři jejich společníci. Slováci Tomáš Ďuriš (30) a Vladimíra Haviar (31), kterým soud uložil kromě vyhoštění z ČR na dobu neurčitou tresty vězení ve výši osm let a čtyř měsíců, respektive osm let a šest měsíců, se jednání u VS kvůli zdravotnímu stavu nezúčastnili.

Čech Radovan Helis (34), který by měl podle krajského soudu strávit ve vězení pět let, požádal o vyloučení svého případu k samostatnému projednávání, protože nedostal včas předvolání a VS mu vyhověl.

Vina obou byla jednoznačně prokázána, stejně jako to, že se jednalo o organizovanou skupinu.
soudce

Žalobce u VS požadoval zpřísnění původních trestů pro oba - Masláka i Surého. Obžalovaní požadovali zrušení rozsudku a vrácení věci KS k novému projednání. Maslák odmítl především to, že jsou on a další čtyři muži obžalováni jako spolupachatelé a organizovaná skupina.

Surý, který Slovákům pronajal svou chatu a Maslákovi prodal tři pohledávky, se podle obhájce na činnosti ostatních obžalovaných nijak nepodílel. Vyloučil také, že by Surý byl členem organizované skupiny a že by někomu vyhrožoval.

Soud vynesl verdikt nad Miroslavem MaslákemVideo: Aleš Fuksa, Právo

Vrchní soud to však neakceptoval. „Krajský soud provedl všechny důkazy řádně a v celém souhrnu je i správně vyhodnotil. Vina obou byla jednoznačně prokázána, stejně jako to, že se jednalo o organizovanou skupinu. Tresty jsou zákonné a přiměřené. U Masláka v sazbě pět až dvanáct roků nižší trest nepřicházel v úvahu. Společenská nebezpečnost jednání jeho skupiny byla mimořádně vysoká, navíc se k trestné činnosti nedoznal,” řekl k rozsudku předseda senátu olomouckého VS Jaroslav Zbožínek.

„U Surého je to v sazbě dva až osm roků obdobné. Hrozila mu dokonce přísnější právní kvalifikace a tedy vyšší trest. Nebyly však pro to splněny všechny zákonné podmínky,“ doplnil soudce.

Maslákův gang poškodil asi 25 lidí a firem, kterým jeho členové způsobili škodu nejméně za 1,25 miliónu korun. Muži vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy i na vozidla. Chtěli tak dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 miliónu korun. V ČR působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.

Reklama

Související články

Vyděrač Maslák mluvil u soudu devět hodin

Do role výřečného rétora se pasoval v úterý a ve středu údajný boss slovenského podsvětí, pětatřicetiletý Miroslav Maslák. U Vrchního soudu v Olomouci, který...

Výběr článků

Načítám