Hlavní obsah

Mafián Maslák dostal za vydírání podnikatelů 10 let vězení

– Zlín • Aktualizováno
Právo, Novinky, Aleš Fuksa

Krajský soud ve Zlíně poslal v úterý dopoledne obávaného slovenského gangstera Miroslava Masláka na 10 let za mříže za vydírání podnikatelů. Jeho spolupachatelé si odsedí od tří do 8,5 roku. Obžalovaní se vyhlášení rozsudku nezúčastnili. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal. S největší pravděpodobností se odvolají také obžalovaní, kteří se k verdiktu zatím nemohli vyjádřit.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Miroslav Maslák u jednoho z dřívějších přelíčení.

Článek

Za vydírání, porušování domovní svobody, nedovolené ozbrojování a šíření poplašné zprávy chtěla obžaloba Masláka poslat na jedenáct let za mříže. Trestní sazba dosahuje dvanácti let.

Vysoké tresty vynesl soud i nad dvěma jeho nejbližšími kumpány, Slováky Tomášem Ďurišem a Vladimírem Haviarem, kteří byli při nevybíravém kontroverzním vymáhání pohledávek na podnikatelích jeho prodlouženou rukou. Haviarovi soud uložil 8,5 roku, Ďurišovi trest o dva měsíce kratší.

Soud vynesl verdikt nad Miroslavem MaslákemVideo: Aleš Fuksa, Právo

Žalobce u trojice Slováků požadoval také vyhoštění z České republiky bez časového omezení. „A to s ohledem na ochranu obyvatel naší země. Jejich pobyt na území České republiky je nebezpečný,“ vysvětlil žalobce Roman Kafka na adresu členů gangu, kteří si chtěli z vydírání podnikatelů na východní Moravě vytvořit byznys zastřešený Maslákovou společností Final Solution.

Soud je vyhostil na dobu neurčitou.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

O Maslákově vině soud rozhodoval v nepřítomnosti obžalovaných. I tak byl o líčení ze strany médií velký zájem.

Společně s trojicí Slováků čelila obžalobě i dvojice Čechů Radovan Helis a Jan Surý ze Vsetínska. Helis dostal od soudu pětiletý nepodmíněný trest za vydírání a šíření poplašné zprávy. Surý pouze tři roky za vydírání.

Maslák odmítl spolupracovat s psychologem

Zlínský psychiatr Pavel Konečný při hlavním líčení potvrdil, že Maslák je velmi inteligentní a je schopen přizpůsobovat své chování daným situacím, případně potlačit své negace. S obávaným bossem vedl před vypracováním znaleckého posudku zhruba jeden a půl hodiny dlouhý pohovor.

Maslák se podrobil pouze psychiatrickému vyšetření, s psychologem odmítl spolupracovat. „Zdůvodnil to tak, že v jeho chápání by to znamenalo výrok o vině či nevině. V rovině psychiatrické to ale vnímal jinak, že se vyjadřuje k tomu, zda je nebo není nemocen,“ přiblížil Konečný.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Miroslav Maslák u soudu.

„Uvedl jsem obavu, že pokud bych nepodstoupil toto vyšetření, byl bych dán na vyšetření do blázince,“ vysvětlil u soudu s úsměvem na rtech Maslák.

25 poškozených

Na východě Moravy působil Maslákův gang loni od května do října. Šéf gangu byl poté dopaden a od konce roku je ve vazbě.

Podle státního zástupce poškodil Maslák a jeho gang asi 25 lidí a firem, kterým způsobili škodu nejméně za 1,25 miliónu korun. Vyděračskými praktikami, například podpalováním vozidel či střelbou do rodinného domu, chtěli muži po zadlužených podnikatelích údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám