Hlavní obsah

Vyděrač Maslák mluvil u soudu devět hodin

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Do role výřečného rétora se pasoval v úterý a ve středu údajný boss slovenského podsvětí, pětatřicetiletý Miroslav Maslák. U Vrchního soudu v Olomouci, který projednával odvolání v kauze gangu vyděračů, v jehož čele údajně stál, hovořil dlouhých devět hodin. Vynesení rozsudku tak muselo být nakonec odloženo na příští čtvrtek.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Údajný boss slovenského podsvětí Miroslav Maslák u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Maslák se k Vrchnímu soudu odvolal proti verdiktu Krajského soudu ve Zlíně, který jej za vydírání, porušování domovní svobody, nedovolené ozbrojování a šíření poplašné zprávy poslal na 10 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Navíc mu uložil trest vyhoštění z ČR na dobu neurčitou.

Proti rozsudku se odvolal i státní zástupce, kterému se zdá být trest příliš mírný.

Podle obžaloby stál Maslák v čele skupiny vyděračů. Spolu s ním byli krajským soudem odsouzeni i jeho další čtyři společníci. Také oni, podobně jako státní zástupce, se proti původnímu rozsudku odvolali.

Máme za to, že s ohledem na nebezpečnost jejich jednání je na místě uložené tresty zvýšit.
státní zástupce

Odvolání mělo 365 stran

„Námitky obžalovaného Masláka byly rozsáhlé a byly i nad rámec písemného odvolání, které mělo 365 stran. Ve své řeči z něj citoval, odkazoval na něj a také jej doplňoval. Soud sice stihl během dvou dnů celé líčení, ale kvůli dostatku času na spravedlivé rozhodnutí bylo líčení odročeno,“ řekl Právu mluvčí Vrchního soudu Vladimír Lichnovský. Maslák se na vlastní žádost rozhodnutí soudu zřejmě už nezúčastní.

Chci poukázat na nezákonnost a nepřiměřenost uložených trestů.
obžalovaný Maslák

Jeho gang podle obžaloby poškodil asi 25 lidí a firem, kterým jeho členové způsobili škodu nejméně za 1,25 miliónu korun. Muži vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy i na vozidla. Chtěli tak dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 miliónu korun. V ČR působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.

Masláka hlídali těžkooděnci 

Žalobce před vrchním soudem požadoval zpřísnění původních trestů pro oba přítomné – Masláka i Surého. „Máme za to, že s ohledem na nebezpečnost jejich jednání je na místě uložené tresty zvýšit. Domáháme se také uložení peněžitého trestu, což je v těchto případech zcela obvyklé,“ uvedl žalobce. Odmítl přitom námitky krajského soudu, že jsou peněžité tresty v jejich případech nedobytné.

Údajný šéf slovenského podsvětí, kterého v soudní místnosti hlídali vedle členů justiční stráže také těžkooděnci, odmítl ve své obsáhlé řeči především to, že jsou on a další čtyři muži obžalováni jako spolupachatelé a organizovaná skupina. Napadal mj. i pachové stopy a tvrdil, že ani reálná škoda nebyla tak vysoká, jak tvrdí obžaloba. „Chci poukázat na nezákonnost a nepřiměřenost uložených trestů,“ zdůraznil Maslák.

Nesouhlasil ani s trestem vyhoštění. Jeho obhájce u soudu navrhoval, aby byl rozsudek zrušen a vrácen krajskému soudu k novému projednání. Žalobce naopak označil obhajobu za pouhou snahu zpochybnit důkazní situaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám