Hlavní obsah

Za vraždu ročního syna pro matku 13,5 roku

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek odsoudil dvaadvacetiletou Lucii Marečkovou k 13,5 letům vězení za vraždu jejího ještě ani ne ročního syna Vojtíška. Podle obžaloby jej uškrtila loni na Silvestra v bytě Domu pro matky s dětmi v Ostravě. Marečková svou vinu během hlavního líčení neustále popírala.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dokonalá rozvička byla úvodem do dalších pohybových aktivit se zaměřením "Holduj tanci, pohybu!"

Článek

Podle ní se chlapeček v nestřeženém okamžiku udusil na ovládací šňůrce od žaluzií. Obžaloba však nešťastnou náhodu zcela vylučuje, a to vzhledem k mechanismu uškrcení.

"Dítěti v ranních hodinách nasadila na krk pružnou bavlněnou šňůrku tmavě modré až černé barvy. Silně mu ji utáhla a držela ji utaženou po dobu nejméně pět minut," tvrdí v obžalobě státní zástupce.

Marečková to však před soudem popřela. "Dala jsem Vojtíškovi do ruky rohlíček, postavila jsem vodu na čaj a šla jsem do sušárny s prádlem. Když jsem se vrátila, ležel u balkónu na zemi a měl kolem krku omotanou šňůru. Vyprostila jsem dítě a šla volat pomoc," popsala obžalovaná svou verzí událostí, kterou předestřela už v prvních minutách po smrti dítěte.

Podle odborníků své dítě milovala

Otcem malého Vojtěcha byl neznámý Ital, se kterým se Marečková seznámila před více než dvěma lety v Nizozemsku, kde pracovala jako servírka. Po rozchodu s partnerem se vrátila do České republiky a až do porodu v lednu roku 2003 bydlela u své matky. Když se syn narodil, přestěhovala se do Domova pro matky s dětmi v Moravské Ostravě.

Známí Marečkové, a dokonce i soudní znalci, ve svých dřívějších výpovědích vztah mladé ženy a jejího dítěte označovali jako láskyplný. "Chovala se k němu velmi hezky," vypověděly do policejního protokolu kamarádky. Jiný soudní znalec však označil za krajně nepravděpodobné, že by se chlapec mohl uškrtit sám.

Soudkyně připustila, že jednoznačný motiv zjištěn nebyl. Lze se ale podle ní domnívat, že dítě se mladé ženě, která údajně navázala novou známost, časem stalo překážkou. Odsouzená si ponechala lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám