Hlavní obsah

Matka čelí obžalobě z uškrcení ročního syna

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z vraždy vlastního syna, kterému nebyl ještě ani jeden rok, se od pondělí před senátem Krajského soudu v Ostravě zpovídá 22letá Lucie Marečková z Ostravy. Žena, která měla malého Vojtíška uškrtit loni na Silvestra bavlněnou šňůrkou v pokoji ostravského Domova pro matky s dětmi, však jakoukoliv vinu popírá.

Foto: Jiří Spáčil

Miroslava Šmídová, spoluautor Zdeněk Veselý, fotograf Pavel Čempěl, vydavetel Milan Pěgřim a místostarosta Bohumína Igor Bruzl při křtu (zleva).

Článek

"Byla to nešťastná náhoda," tvrdí Marečková od svého zatčení. Podle ní se chlapeček v nestřeženém okamžiku udusil na ovládací šňůrce od žaluzií.

Obžaloba však nešťastnou náhodu zcela vylučuje, a to vzhledem k mechanismu uškrcení. "Dítěti v ranních hodinách nasadila na krk pružnou bavlněnou šňůrku tmavě modré až černé barvy. Silně mu ji utáhla a držela ji utaženou po dobu nejméně pět minut," tvrdí v obžalobě státní zástupce.

Marečková však před soudem vraždu popřela. "Dala jsem Vojtíškovi do ruky rohlíček, postavila jsem vodu na čaj a šla jsem do sušárny s prádlem. Když jsem se vrátila, ležel u balkónu na zemi a měl kolem krku omotanou šňůru. Vyprostila jsem dítě a šla volat pomoc," popsala obžalovaná svou verzí událostí, kterou předestřela už v prvních minutách po smrti dítěte.

Znalci: své dítě milovala

Vojtíšek se narodil ze vztahu, která Marečková navázala před více než dvěma lety v Nizozemsku, kde pracovala jako servírka. Po rozchodu s partnerem se vrátila do České republiky a až do porodu v lednu roku 2003 bydlela u své matky. Když se syn narodil, přestěhovala se do Domova pro matky s dětmi v Moravské Ostravě.

Známí Marečkové, a dokonce i soudní znalci, ve svých dřívějších výpovědích vztah mladé ženy a jejího dítěte označovali jako láskyplný.

Jiný soudní znalec však řekl, že je krajně nepravděpodobné, že by se chlapec mohl uškrtit sám. "Dítě se navíc nemohlo oběsit v poloze, kterou udává matka," řekl soudní znalec Igor Dvořáček. Stejně hovořila i lékařka, která byla na místo přivolaná bezprostředně po tragédií. 

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy mnoha svědků a soudních znalců až do pátku, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související články

Policie z uškrcení kojence obvinila matku

Obyvatelé ostravského Domova pro matky s dětmi našli ve středu mrtvé dítě. Ani ne roční chlapeček, který by 9. ledna oslavil své první narozeniny, byl uškrcen....

Výběr článků

Načítám