Hlavní obsah

Za vraždu dělníka má jít porodník na deset let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vraždu dělníka má jít renomovaný porodník Pavel Drbohlav na deset let do vězení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Praze. Případem se zabýval již potřetí.

Článek

Napoprvé, v prosinci 2006, soud zprostil Drbohlava obžaloby kvůli nepříčetnosti, ale odvolací pražský vrchní soud verdikt zrušil. Začátkem března 2009 pak lékaři vyměřil za vraždu také desetiletý trest vězení, vrchní soud mu ale případ znovu vrátil. Čtvrteční rozhodnutí je nepravomocné a lze se proti němu odvolat.

Drbohlav zjistil, že jeho žena má poměr

Tragédie se stala 28. září 2004 ve Vraném nad Vltavou u Prahy. Drbohlav tehdy podle obvinění po požití alkoholických nápojů v noci usmrtil ve své garáži na stavební parcele opakovanými výstřely z legálně držené pistole jednoho z dělníků, kteří mu stavěli dům.

Osmačtyřicetiletý muž, stejně jako další dva dělníci, kvůli stavbě domku v garáži bydlel. Lékař tvrdí, že si zločin vůbec nepamatuje. S dělníky prý dobře vycházel a osudný večer spolu byli v hospodě.

Jeden z dělníků - ne však zastřelený - tam Drbohlavovi sdělil, že má poměr s jeho ženou. Lékař to prý přivítal, protože měl milenku a chtěl se rozvést. Pak už si Drbohlav podle svých slov vzpomíná jen na to, že byl v sanitce.

V ní skončil poté, co měl v noci při cestě za manželkou na chatu dopravní nehodu. Se zlomenou pánví skončil v nemocnici, v jeho autě našli policisté vražednou zbraň. Podle odborníků měl Drbohlav v době údajného zločinu v krvi 1,4 až 1,6 promile alkoholu.

Osvobozen kvůli mrákotnému stavu

Znalci nejprve došli k závěru, že Drbohlav byl v době činu ve stavu patické opilosti, kterou popsali jako jakýsi mrákotný stav spojený s poruchou vědomí. Kvůli tomu byl Drbohlav napoprvé osvobozen.

Nový znalecký posudek z oboru psychiatrie ale patickou opilost nepotvrdil. Lékař podle znalce jednal ve stavu lehké až středně těžké opilosti a v afektu - podle psychologa byl silně rozrušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám