Hlavní obsah

Za velké vlny padaly na Dalešické přehradě pokuty

– Dalešice
Právo, pko

Nepříjemné překvapení v podobě policejní kontroly čekalo v sobotu na některé rekreanty na Dalešické přehradě na Vysočině. Muži zákona se zaměřili především na kontrolu různých plavidel, pokuty si tak vysloužili například jezdci na vodních skútrech, kteří se bavili „děláním velkých vln“ u břehu.

Foto: Policie ČR

Na rekreanty dohlížel z policejního člunu jako znalec všech zátok Dalešické přehrady Vladimír Doležal z obvodního oddělení Hrotovice.

Článek

Sobotní horko přilákalo k přehradě i do vody velké množství rekreantů. Někteří se nestyděli se svými auty zaparkovat u samotné vodní hladiny, což policisté ocenili uložením pokut. Další sankce padly za přestupky na vodě. „Ve čtyřech případech porušení týkalo příliš vysoké rychlosti motorových člunů a skútrů. Vůdci těchto plavidel, která 'dělala velká vlny', jeli po hladině přehrady ve skluzu, což je zejména v blízkosti břehu zakázané. Tři další neměli u sebe při kontrole průkaz vůdce malého plavidla a potřebné doklady k plavidlu,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policisté upozornili, že pohyb na vodních plochách a vodních cestách má svá pravidla, proto zaměřili pozornost na dodržování ustanovení zákona o vnitrozemské plavbě. Z předchozích let mají totiž zkušenost, že uživatelé vodních ploch se neřídí plavebním značením, zvukovými nebo světelnými signály.

Alkohol za kormidlem kontroly netolerují

Domácí

„Na Dalešické přehradě je vymezený prostor pro koupání a pohyb plavců ve vodě. S ohledem na ochranu plavců a břehů je povolena rychlost na rozlehlých vodních plochách do vzdálenosti 50 metrů od břehu nebo od vyznačených prostor pro koupání maximálně 10 kilometrů v hodině. Na ostatních vodních cestách do vzdálenosti 25 metrů. Pro většinu plavidel to prakticky znamená plutí ve výtlačném režimu a zákaz jízdy ve skluzu,“ zdůraznila Čírtková.

Většinu přestupků policisté řeší uložením pokuty na místě. „Pokud by se přestupek oznamoval Státní plavební správě, tak by za takové jednání hrozila v rámci správního řízení pokuta až do výše sto tisíc korun v případě fyzické osoby, v případě právnické osoby je pokuta za zjištěný přestupek ještě několikanásobně vyšší,“ varovala před porušováním zákona Čírtková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám