Hlavní obsah

Alkohol za kormidlem kontroly netolerují

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes jedno promile alkoholu v dechu měl muž, který řídil člun s elektrickým pohonem. Dovolenkář na vranovské přehradě se velmi divil policejní kontrole a ještě víc se pozastavoval nad skutečností,že svým jednáním spáchal přestupek, který bude řešit Státní plavební správa v Přerově, a může za něj očekávat několik tisíc korun pokuty.

Foto: Policie ČR

Policejní kontroly se v současné době zaměřují i na bezpečnost vodních nádrží. Například na vranovské přehradě.

Článek

Stále více lidí vodu využívá nejen ke koupání, ale i k plavbě. V nabídce je celá řada plavidel k zapůjčení: lodě s elektrickými pohony či spalovacími motory.

Bez „lodního řidičáku“ může člun řídit člověk starší patnácti let při výkonu motoru do 4 kW, a pokud jde o člověka staršího, mohou to být dokonce i lodě, které dosahují větší rychlost než 15 kilometrů za hodinu. A to už je rychlost, která na vodě vyžaduje soustředění a samozřejmě zodpovědnost vůči posádce i ostatním v okolí.

Stejně jako na silnici

„I proto jsou naše kontroly v současné době velmi časté. V popisovaném případě bude přestupek řešit přerovská pobočka Státní plavební správy jako přestupek a pokuta může být až do výše 100 000 korun a zákaz činnosti, tedy plavby, až do dvou let. Je to obdobné jako při řízení motorového vozidla na silnici. Ovšem pokud by pán řídil loď se spalovacím motorem či plachetnici, pak by již šlo o trestný čin a o vině a trestu by rozhodoval Okresní soud ve Znojmě,“ popsal situaci Právu vedoucí obvodního oddělení PČR ve Vranově nad Dyjí Dušan Podskalan.

„Možná to může vypadat jako úsměvné, ale ani vodní šlapadlo nesmí používat člověk, který je pod vlivem alkoholu. Při kontrolách například na křetínské přehradě se zaměřujeme i na ně,“ doplnila policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

U brněnské přehrady vzniká nová stezka

Cestování

„Kdo řídí loď, je téměř ve stejném postavení jako řidič motorového vozidla na silnici a osoba na šlapadle se podobá cyklistovi. Obezřetnost vůči plavcům, nerespektování pro ně vyhražených zón, nezodpovědnost při řízení motorové lodi – to vše jsou velmi rizikové faktory. Naše kontroly se zaměřují se Státní plavební správou nejen na profesionální vůdce plavidel, kteří plují například na vyhlídkových plavbách,“ dodala policistka Lenka Drahokoupilová.

Kontroly mohou proto očekávat výletníci za kormidly nájemních člunů na oblíbeném Baťově kanálu. Také tam není zapotřebí pro pronájem plavidla žádný doklad o způsobilosti k řízení, ovšem střízlivost je podmínkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám