Hlavní obsah

Za ukopání matky dostal 12 let, už dříve ji oloupil

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě poslal ve čtvrtek na 12 let do vězení Martina Stoklasu. Letos v lednu v Novém Jičíně ukopal svoji 56letou matku. Soud ho uznal vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti. Již v roce 2003 byl přitom muž odsouzen za to, že svou maminku oloupil o peníze.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odsouzený Martin Stoklasa má ve vězení za ubití vlastní matky strávit dvanáct let.

Článek

Šestatřicetiletý Stoklasa nikde nepracoval, má jen základní vzdělání, podprůměrné IQ 74 a nebyl schopen si ani vyřídit sociální dávky. Byl závislý na důchodu své maminky, se kterou stále bydlel. „Svým způsobem mu to vyhovovalo. Soužití ale nebylo dobré,“ řekl při vyhlašování rozsudku soudce Miroslav Mucha.

V roce 2003 dostal Stoklasa podmínku za to, že svou matku, která byla dlouholetá alkoholička, násilím obral o peníze. Později v podmínce havaroval v opilosti autem, a tak musel na dva roky do vězení. Když se vrátil z výkonu trestu, matka se nad ním slitovala a opět ho nechala u sebe bydlet.

Asi měsíc byl podle sousedů klid, pak znovu začalo napadání, které bylo v poslední době téměř na denním pořádku. Žena dokonce dala sousedkám klíče a žádala je, aby přišly na pomoc, až zase uslyší, že ji syn bije.

V osudný den 11. ledna se Stoklasa se svou matkou pohádal kvůli tomu, že se v televizi chtěl dívat na jiný program než ona. Povalil ji na zem a brutálně ji kopal po celém těle. Žena zůstala bezvládně ležet na zemi, syn zavolal lékařskou pomoc až na druhý den. „V důsledku šokového stavu organismu žena ještě téhož dne v nemocnici i přes poskytnutou lékařskou pomoc zemřela,“ konstatoval soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený se proti němu odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám