Hlavní obsah

Za udušení novorozeněte v pytli potvrdil soud matce 15 let

Za vraždu novorozeného synka potvrdil v úterý Vrchní soud v Praze devětatřicetileté ženě patnáctiletý trest. Ten dostala v lednu od pražského městského soudu, podle státní zástupkyně je ale takový trest příliš mírný. Žena se k činu přiznala už u hlavního líčení, své jednání svalovala na drogy, na kterých je závislá.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Vrchní soud v Praze.

Článek

„Je nepochybné, že obžalovaná se dopustila zvlášť závažného zločinu vraždy, jehož předmětem bylo bezbranné novorozené dítě. (…) Nicméně je nutno konstatovat, že samotný způsob provedení trestného činu nikterak nevybočuje z obvyklého rámce páchání této trestné činnosti,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka v odůvodnění rozhodnutí.

„Nelze odhlédnout od skutečnosti, že osoba obžalované se nijak nevymyká typově od pachatelek obdobné trestné činnosti. Nejedná se typicky o pachatelky kriminální činnosti,“ podotkl ke společenské škodlivosti činu soudce a dodal, že obdobné případy se vyznačují „odkládáním řešení krizových situací a nebetyčnou hloupostí“ pachatelek.

Zelenka také připomněl, že se žena ke svému činu od počátku doznávala.

Novorozeně hned po porodu rdousila a zabalila do pytle. Soud ji poslal na 15 let do vězení

Krimi

Žena porodila loni v květnu nedaleko pražské Thomayerovy nemocnice, ve zkušebně, kterou jí půjčila kamarádka. Narozený chlapeček byl podle znalců plně schopen života. Obžalovaná dítěti ale ani nepřestřihla pupeční šňůru, ani ho nijak neošetřila a rovnou ho začala rdousit. Podle svých slov „několik minut“. Bezvládné tělíčko poté i s placentou a pupečníkem dala do igelitového pytle a ten vložila i se svým zakrváceným oblečením do pytle na odpadky. Na místě pak uklidila a usnula. Chlapeček, který byl v těžkém bezvědomí, se mezitím v pytli udusil.

Druhý den vzala pytel i s tělíčkem a odjela MHD na pražský Smíchov, kde žila poslední půlrok před porodem ve stanu se svou známou a jejím přítelem. Těm řekla, že porodila v nemocnici a dítě dala své matce. Po pár dnech se ale na pytel začaly slétávat mouchy. Obžalovaná ho proto poodnesla dál od stanu. Následně ho ale našla policejní hlídka na základě oznámení spolubydlící obžalované.

„Bohužel se to tak stalo, nemůžu říct proč. Doznávám se k tomu, co jsem provedla,“ uvedla u hlavního líčení obžalovaná, která přiznala, že je víceméně celý svůj dospělý život uživatelkou pervitinu. „Nespáchala jsem to schválně, byla jsem ovlivněná drogama,“ kála se v úterý.

Žena v lednu dostala patnáctiletý trest, ten ale státní zástupkyni přišel příliš mírný. „Neodpovídá požadavkům na generální prevenci,“ uvedla státní zástupkyně mimo jiné v odvolání a požadovala trest vyšší. V závěrečné řeči hlavního líčení v lednu na městském soudu navrhovala s přihlédnutím k prohlášení viny 16,5 roku dlouhý trest. Vrchní soud ale odvolání zamítl a lednový verdikt městského soudu je tak pravomocný.

Uhořela při 1100 stupních, popsali znalci soudu trýznivou smrt ženy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám