Hlavní obsah

Uhořela při 1100 stupních, popsali znalci soudu trýznivou smrt ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Žena, kterou záchranáři nalezli v říjnu 2021 mrtvou v nabouraném a ohořelém autě u silnice mezi vesnicemi Drnovec a Mařeničky na Českolipsku, nezemřela v důsledku dopravní nehody, nýbrž proto, že její auto někdo úmyslně zapálil. Příčinou smrti bylo uhoření při teplotě až 1100 stupňů Celsia. U Krajského soudu v Liberci to v pondělí potvrdili soudní znalci.

Pavel Nový před soudem v LiberciVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Hlavní líčení v případu vraždy ženy, ze které je obžalovaný její manžel Pavel Nový, pokračovalo v pondělí výslechy znalců a expertů z různých oborů. Smrt ženy byla podle nich zvlášť trýznivá.

Podle znalce z oboru zdravotnictví Tomáše Adámka bylo příčinou smrti uhoření za velmi vysokých teplot od 800 až k 1100 stupňům Celsia.

Státní zástupkyně Petra Pazderková při čtení obžaloby uvedla, že žena vůz řídila a obžalovaný byl na místě spolujezdce. Podle vyšetřovatelů ženu následně ochromil paralyzérem, auto pustil z kopce dolů do lesa, kde narazilo do stromu.

Dovodit lze, že zemřela zvlášť trýznivým způsobem.
Tomáš Adámek, soudní znalec

Z vyjádření znalce Adámka vyplynulo, že stopy po paralyzéru se sice na těle oběti nenašly, zároveň je ale zřejmé, že musela být nějakým způsobem ochromena. „Dovodit lze, že zemřela zvlášť trýznivým způsobem,“ uvedl Adámek.

Podle něj byla žena v době vzniku požáru při vědomí. „V řádu desítek sekund vdechovala škodliviny,“ dodal znalec.

Na hlavě uhořelé ženy nebyly podle znalce při pitvě nalezeny žádné známky poranění, která by mohla způsobit déletrvající bezvědomí. Nebyla zjištěna ani žádná poranění, jež by měla příčinnou souvislost s dopravní nehodou. Podle toxikologického vyšetření krve nebyla ani omámena léky.

Na dotaz obhájce, zda mohla žena ztratit vědomí v důsledku škrcení, Adámek uvedl, že to teoreticky možné je a že stopy po škrcení by v tomto případě nebyly zjistitelné.

Manželčin milenec mě donutil auto zapálit, vysvětluje vraždu obžalovaný

Krimi

Další znalec, odborník z Technického ústavu požární ochrany Jiří Strakoš, řekl, že stopy z auta ukazují na použití urychlovače hoření. „Chemickou analýzou se našly složky charakteristické pro automobilový benzin. Šíření požáru z vícero míst a z vnějšku ukazuje jednoznačně na úmyslné zapálení,“ uvedl Strakoš.

„Možnost hoření (auta) v důsledku dopravní nehody lze vyloučit. Principiálně je neslučitelné, aby příčinou požáru v tomto případě byla dopravní nehoda,“ dodal znalec.

Právě závěry jeho znaleckého posudku přispěly k tomu, že kriminalisté i státní zástupkyně došli k závěru, že v neobvyklém případě šlo o vraždu, ačkoliv na začátku vše vypadalo jako tragická nehoda.

Foto: Michael Polák, Právo

Obžalovaný Pavel Nový u soudu v Liberci

Nový podle vyšetřovatelů nabouraný vůz s omráčenou ženou uvnitř polil benzínem a zapálil ho. Podle žalobkyně poškozená uhořela. „Mohla vnímat, ale kvůli omráčení se sama nemohla z vozu dostat,“ řekla již dříve státní zástupkyně a v obžalobě navrhla Novému trest 25 let ve věznici s ostrahou.

Obžalovaný Nový závěry policistů a státního zastupitelství i poznatky znalců odmítá. U soudu v lednu vystoupil s příběhem o třetí osobě. Manželka podle něj havarovala s jiným, neznámým mužem, s nímž si údajně chtěla užít.

Když jel manželku na kole hledat, dotyčný muž si na něj prý u auta počkal a se zbraní v ruce mu vyhrožoval. „Já jsem nechtěl, ale musel jsem to udělat. Chtěl, ať naleju do motoru benzín a ať to zapálím,“ líčil plačtivým tónem muž.

Závěry znalců odmítl

„To auto pak začalo hořet, prostě blaflo. Nevím, jestli to zapálil on, nebo to zkratovalo,“ dodal. Podle znalce ale této verzi příběhu stopy na místě neodpovídají.

Na tvrzení znalce, podle kterého pitva odhalila, že v době vzniku požáru byla žena naživu a plně si uvědomovala, co se v jejím okolí děje, Nový reagoval tím, že si je stoprocentně jistý, že když manželku našel, tak nejevila známky života.

Obžalovaný naznačoval, že mohl přehlédnout, že byla žena živá. Znalci z oboru dopravy zase namítal, že úkonů, kterých se měl dopustit, je na jednoho člověka strašně moc.

Foto: Michael Polák, Právo

Pavel Nový před soudem v Liberci

Soud by měl v úterý odpoledne vyslechnout posledního svědka, na závěrečné řeči se ale pravděpodobně nedostane a projednávání se odročí.

Nový byl v době činu pravomocně odsouzen na sedm měsíců nepodmíněně za to, že srazil chodce na silnici, a přestože ho vážně zranil, od nehody ujel. Podle obžaloby tak měl vraždit, když už věděl, že bude muset brzy nastoupit do výkonu trestu.

Vrah stáhl odvolání, trest 26 let za trýznivou smrt seniorky platí

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám