Hlavní obsah

Za týrání nezletilých v SOS vesničce dostala dva a půl roku

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž
Aktualizováno

Mlácení sprchovou hadicí, kopance, bití násadou od smetáku a další podobná příkoří museli podle žaloby snášet tři sourozenci ve věku deset až třináct let od pěstounky Lenky Kupcové v SOS dětské vesničce ve Chvalčově na Kroměřížsku. Soud ji za její činy ve čtvrtek potrestal trestem odnětí svobody na dva a půl roku s podmíněným odkladem na tři a půl roku.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Bývalá pěstounka z SOS dětské vesničky v Chvalčově na Kroměřížsku u Okresního soudu v Kroměříži.

Článek

Podle obžaloby sedmačtyřicetiletá žena děti od září 2008 až do loňského května urážela a ponižovala. V době, kdy začala páchat trestnou činnost, bylo dívkám deset a 13 let a jejich bratrovi 12 roků. Od pěstounky se děti dočkaly vulgárních nadávek, které jim dokonce psala na stůl, do kalendáře, nebo na dveře pokoje.

Sourozence také opakovaně fyzicky nepřiměřeně trestala, když například dívku kopala na zemi a tloukla jí hlavou o zeď, jejího bratra uhodila do hlavy pekáčem a sestru při hře na klavír zbila násadou od smetáku a bila ji prý i vařečkou a sprchovou hadicí v koupelně. Vše vyšlo najevo, když se jedno z dětí svěřilo řediteli dětské vesničky.

Odsouzená bývalá pěstounka uvedla, že došlo k jejímu selhání, ale že z její strany nedošlo takovým hrubostem. Státní zástupkyně Jana Krausová citovala z posudku na pěstounku, že má nízký práh pro spuštění agresivního chování. „Kladu si otázku, proč se tak stalo, při osobnostních rysech obžalované. Zřejmě selhal výběr pěstounů, což není její obhajobou,“ upozornila státní zástupkyně.

Odsouzená i státní zástupkyně si vzali lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám