Hlavní obsah

Za smrtelnou nehodu tahače s vězeňským autobusem potvrdil soud podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionálnímu řidiči tahačů Miroslavu Kolocovi potvrdil ve čtvrtek odvolací senát pražského městského soudu tříletou podmínku za to, že způsobil nehodu, při které zemřel ve vězeňském autobusu příslušník vězeňské služby. Státní zastupitelství navrhovalo trest nepodmíněný, ten by ale podle odvolacího soudu byl nepřiměřeně přísný. Verdikt je pravomocný.

Miroslav Koloc u odvolacího soudu.Video: Novinky

 
Článek

„Máme za to, že ten trest, tak jak byl uložen, nelze považovat za nepřiměřeně mírný, jak proti němu brojí státní zastupitelství, a není namístě uložení nepodmíněného trestu,“ uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Iveta Havlíková.

Státní zastupitelství se proti rozsudku z loňského listopadu odvolalo s tím, že je podmínka příliš mírným trestem. Podle soudkyně ale nalézací Obvodní soud pro Prahu 5 správně posoudil a vyhodnotil veškeré okolnosti případu, způsobený následek i osobu obžalovaného.

„Považujeme trest za zcela adekvátní tomu popsanému jednání a všem okolnostem případu,“ upřesnila soudkyně a zmínila i poměrně citelný trest zákazu řízení na sedm let, což pro Koloce jako profesionálního řidiče znamená změnu obživy a života.

Požár autobusu na pražském okruhu.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Stačila vteřina nepozornosti. Řidič tahače dostal za smrtelnou nehodu podmínku

Krimi

Koloc převážel před čtyřmi lety v květnu na Pražském okruhu svým nákladním autem historickou vojenskou techniku, konkrétně stíhač tanků M36 Jackson z roku 1944 a tank M3 Stuart z roku 1942.

U Ořechu na jihozápadě Prahy vrazil Koloc náklaďákem do před ním stojícího vězeňského autobusu, který předtím narazil do dalšího auta zastavujícího v koloně. Kolocův tahač i vězeňský autobus, který převážel devět odsouzených a deset příslušníků vězeňské služby, začaly hořet.

Požár autobusu na Pražském okruhu.Video: Hasiči Praha

Nehodu nepřežil třiadvacetiletý dozorce, jeho kolegyně utrpěla těžká zranění a kolega středně těžká zranění. Dalších 12 lidí bylo zraněno lehce. Celkovou škodu vyšetřovatelé spočítali na 16,5 milionu korun, z čehož zhruba polovina připadá na vojenskou techniku.

U hlavního líčení Koloc vinu odmítl s tím, že šlo podle něj o řetězec nešťastných událostí. „Nenašel jsem nic, co bych mohl udělat k odvrácení té nehody jinak nebo lépe,“ řekl loni Koloc.

Podle soudu se ale nedostatečně věnoval řízení, neuzpůsobil jízdu situaci, kdy řídil více než šedesátitunový kolos.

Na Pražském okruhu hořel po nehodě autobus, který vezl vězně. Jeden mrtvý a 14 zraněných

Krimi

BEZ KOMENTÁŘE: Požár autobusu a nákladního auta. Video: Aktu.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám